До края на този месец всеки здравноосигурен гражданин, който не е доволен от услугите на семейния си доктор, има право да се запише при друг, напомниха от Националната здравноосигурителна каса. Срокът тече от 1 юни и е достатъчно лицето просто да посети новото си джипи, за да попълни формуляр с личните си данни. Самото отписване става по служебен път и не е нужно досегашният лекарят да бъде уведомяван за решението на своя пациент. 

За допълнително улеснение на гражданите здравната каса предлага възможност формулярът да бъде разпечатан предварително от интернет страницата на ведомството.

За да се запишат при новия личен лекар, пациентите трябва задължително да носят със себе си личната си здравна книжка, а хронично болните - рецептурна книжка. Представя се и наличната у гражданите медицинска документация. За хората с по-тежки диагнози тя се изготвя от предишния семеен доктор. 

"При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на постоянният личен лекар, осигуреното лице има право да направи временен избор на общопрактикуващ лекар. За целта трябва да попълни регистрационна форма за временен избор на общопрактикуващ лекар, в която освен лични данни, се посочва и причината за временната промяна на личен лекар", припомнят още от здравната каса. 

Следващата възможност за смяна на джипито е през декемеври.