"Ще те гоня като капиталист". Това бе един от известните шеговити изрази от преди 1989 г., който все още се употребява от хората, които помнят онези времена. Борбата срещу капитализма, най-вече идеологическата, бе една от основните задачи на БКП. Оказва се обаче, че днес наследничката на БКП, уж лявата партия БСП предпочита да гони турците, а не капиталистите.

Вчера само два гласа не достигнаха на парламентарната група на БСП да изключи от редиците си Георги Кадиев. Вината на последния бе, че е внесъл промени в Изборния кодекс, с които се разрешаваше предизборната агитация на майчин език. Соцдепутатите имаха възражения както по същество, така и по процедурата, а именно, че Кадиев не е съгласувал законопроекта си с парламентарната група.

Днес обаче стана ясно, че депутатът от БСП Петър Кънев е внесъл промени в Кодекса на труда. С тях една сериозна закрила за работниците срещу произвол от страна на работодателите отива в миналото. В момента при уволнение на работник по следните причини -  съкращаване на щата, намаляване на обема на работата, липса на качества у работника, промяна на изискванията за изпълнение на длъжността - може да стане само с разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай. Кънев предлага тази закрила за работниците да отпадне.

В изказването си от трбуната Кънев не спомена за това си предложение. Съсредоточи се само върху другите текстове, които внася, които касаят например графиците за отпуските. Накрая обаче заяви, че групата на БСП подкрепя тези промени.

Наложи се Светлана Ангелова от ГЕРБ да заяви от трибуната, че този текст е защита за работниците и не трябва да отпада.

Предложението на Кънев обаче срещна подкрепата на Реформаторския блок.

"Заставаме зад всеки един текст, който е предложен от Петър Кънев", категорично заяви десният икономист Мартин Димитров.

В крайна сметка депутатът от БСП обясни, че предложението му, за което ГЕРБ твърди, че е антисоциално, е гласувано единодушно от парламентарната група на Столетницата.

Досега беше известно, че БСП е лява партия само, когато е в опозиция и силно одеснява, когато стане на власт. Оказва се обаче, че това не е точно така и социалистите забравят за левите си принципи дори когато не са на власт. Въпросът дали Кънев или Кадиев са поподходящи за изключване от парламентарната група на пръв поглед касае две личности. Но в крайна сметка именно от отговора на този въпрос зависи дали БСП ще излезе от сегашното си незавидно положение по отношение на общественото доверие, или ще си остане в него. Проблемите с нейната идентичност към момента си остават неразрешими.