Известният политолог Огнян Минчев не очаква ГЕРБ и ДПС да сформират общо управление. Според него такъв вариант не стои на дневен ред и на практика би означавал самоубийство на партията на Бойко Борисов.

Ето какво написа Минчев във фейсбук:

"Не е тайна, че непублични връзки в бизнес и управление между двете партии и ръководствата им съществуват през цялото време след 2009 г. - с възможно прекъсване между Костинброд на 11 май 2013 и пролетта на 2014 г. Но политиката в европейска България все още е - поне отчасти - публичен процес и всяко (полу) открито съвместно управление на ГЕРБ и ДПС ще се окаже триумф за ДПС и самоубийство за ГЕРБ. Избирателите на ГЕРБ не са готови да приемат сделка за ново открито управление на мафията - колкото и да са скептични към една или друга страна от партньорството с РБ или ПФ и АБВ."

Според Минчев политическата интуиция на Бойко Борисов му нашепва, че (полу) открита коалиция с ДПС ще бъде приета еднозначно като подигравка с гражданите - включително с тези, които подкрепят ГЕРБ.

"Затова е доста по-вероятно алъш-веришът с ДПС да си остане скрит от публичната политика. Ако Борисов няма тази интуиция - ще му се наложи да я получи по неприятен за себе си начин. Залъгването, че проблемът е Пеевски, а не ДПС и ядрото на мафията не е убедително за никого", категоричен е политологът. 

По-рано днес социологът Андрей Райчев коментира пред ТВ7, че съюзът между ГЕРБ и ДПС е само въпрос на време. Можело да се случи още за местните избори или за президентските догодина.

"ДПС най-вероятно ще изчака до президентския вот, тъй като тогава акциите му се вдигат най-много. Освен това подкрепата на движението ще бъде решаваща за кандидата на ГЕРБ, който и да е той", смята Райчев.