С освирквания и с викове "Оставка" и "Мафия" стотици ловци и риболовци поискаха оставката на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов на протест пред храм паметника "Св. Ал. Невски", предаде БГНЕС.

Митингът на националното сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" събра близо 500 души със знамена на различни дружинки и трикольора в искане държавата да приеме стратегия за ловното стопанство и ползването на дивеча.

Протестиращите искат документът да гарантира опазването на дивечовите популации поне за 2 десетилетия напред.

Организацията настоява и за нов закон за опазването на дивеча, защото според председателя й Иван Петков сегашният не може да свърши никаква работа. Един от основните проблеми за дивеча е, че земята 90% е засята със зърнени и маслодайни култури. Това води до масова миграция на дивеча.

Петков подчерта, че безобразията в горите също водят до поражения върху популацията, а освен това и наводненията са следствие на това. Според него страната ни сериозно изостава от страни като Австрия и Германия по отношение на развитие на ловното стопанство. Ако в Германия се използват 800 хил. диви свине, то в България те са едва 25 хил., казаха протестиращите.

На брифинг в Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ нарече протеста политически. Според нея, когато отишли при протестиращите, отвън видели Мая Манолова и Светла Бъчварова от БСП.

„Това е политически протест. Заставаме твърдо зад министър Десислава Танева”, каза тя.

Според Караянчева всички решения в МЗХ се вземат открито и чрез отворен диалог. Тя заяви, че много от протестиращите не знаели защо са тук, но пък им била осигурена храна. Освен това на ловците им се оказвал политически натиск.

Председателят на земеделската комисия Румен Христов нарече ловците "най-миропомазаната част от бранша", но предложенията им щели да бъдат разгледани.