Възрастен пациент с рядка болест на костния мозък (миелофиброза) не може да получи животоспасяващото си лекарство, защото Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да му го изпише, въпреки че има право на това. За проблема алармираха роднини на болния в отворено писмо до управителя на ведомството д-р Глинка Комитов, разпространено до медиите. 

Медикаментът е от групата на т. нар. лекарства сираци, които нямат аналог на пазара. Терапията с него е изключително скъпа, затова е предвидено да се заплаща със средства от публичния фонд, за което са разписани и съответните разпоредби. Парадоксът е, че поради бюрократични спънки здравната каса не е успяла да го планира в бюджета си за тази година. Съответно, не би могла да покрие и разходите за него. Което на свой ред обрича всички пациенти, диагностицирани с миелофиброза в България. 

"Миелофиброзата беше нелечима и страшна рядка болест на костния мозък. Вече не е. От 5 години животоспасяващото лекарство RUXOLITINIB дава шанс на малкото хора, засегнати от нея, да спасят живота си. Лекарството е одобрено от Европейската агенция по лекарствата с автоматично действие и за България като страна членка. Преди повече от година лекарството е включено в Позитивния лекарствен списък с положително становище от НЗОК. Министърът на здравеопазването е направил и необходимите изменения в Наредба №38. Финансирането обаче се бави. А лекарството струва 13 000 лв. на месец. Вашите подчинени ми казват, че заради принципи лекарството не може да започне да се заплаща преди 1 януари 2016 г. Дотогава обаче има повече от половин година. А при Миелофиброза всеки ден се брои. Всеки ден без лекарството съкращава живота безвъзвратно – дори и в този миг, докато четете писмото ми, това се случва. Утре е късно, 1 януари 2016 г. е смъртна присъда! (...) Д-р Комитов, лекарството  е тук, в България. Стои някъде в някой склад и събира прах, докато хората умират на метри от него. Не позволявайте това да се случва", пише дъщерята Елена Дянкова до ръководството на здравната каса. 

От пресцентъра на НЗОК потвърдиха пред Клуб Z, че д-р Комитов вече е запознат със случая, а експертите в екипа му търсят решение на проблема. Причините са от юридически и правен характер, но от касата обещават да ги отстранят до 18 юни, за да могат пациентите с миелофиброза да получат полагащото им се лечение.