Европейският парламент прие резолюция, в която призовава президента на ФИФА в оставка Сеп Блатер да напусне своя пост незабавно и да даде властта на временен заместник.

На 2 юни 79-годишният швейцарец обяви, че подава оставка, но ще изпълнява функциите си до декември, когато на извънреден конгрес ще бъде избран нов бос на организацията. Този сценарий не е по вкуса на Страсбург.

"Спешните реформи, които са нужни, не могат да започнат, преди да бъде назначен нов лидер. Призоваваме ФИФА да избере по чист и прозрачен начин подходящ временен президент, който да замени Сеп Блатер незабавно", се казва в резолюцията, която бе приета с огромно мнозинство.

Членовете на ЕП подчертават, че са необходими "спешни и дълбоки структурни реформи в организацията". Домакинствата на първенствата през 2018 г. и 2022 г. може да се окажат недействителни, ако се докаже корупция.

В резолюцията пише, че всички лица, замесени във финансови злоупотреби, трябва да бъдат освободени от длъжност, а всички решения, които са свързани с корупционни или престъпни дейности, трябва да бъдат преразгледани.

Депутатите подчертават значението на разследването на швейцарските и американските власти във връзка с определянето на домакинствата на световните първенства през 1998 г., 2010 г., 2018 г. и 2022 г., съответно на Франция, Южна Африка, Русия и Катар.