На днешната дата точно преди десет години на кортовете в Маями се играе поредният мач от третия кръг на турнира. Едва ли някой от присъстващите на корта предусеща колко съдбоносен за тениса ще се окаже този двубой. На 27 март 2004г. за пръв път един срещу друг се изправят Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Швейцарецът вече има във витрината си титлите от Уимбълдън и Australian Open и оглавява световната ранглиста, докато тийнейджърът от Испания прави първите си по-сериозни крачки в АTP тура и към онзи момент заема 32-ро място в света. Федерер знае малко за 17-годишния си опонент и губи след категоричното 6-3, 6-3.

"Беше труден турнир", спомня си Роджър. "Бях победил Хенман на финала в Индиън Уелс, но получих топлинен удар и бях на легло 4-5 дни, а след това пристигнах в Маями. Рафа игра страхотно и бях впечатлен от играта, която той демонстрира. Всички си мислеха, че той е просто един специалист на клей, но тогава доказа, че в бъдеще ще бъде много повече от това. В крайна сметка той направи страхотна кариера - нещо, което мнозина, включително и аз, очаквахме", добави Федерер.

Този дуел в Маями бележи началото на едно легендарно съперничество, което има своето влияние в света на тениса и до ден днешен. Вече десет години феновете са разделени по оста Надал-Федерер. Двамата са безкрайно различни, както като стил на игра, така и като поведение пред медиите. От маркетингова гледна точка това разделение работи супер успешно. Медиите дошлифоваха образите на двамата атлети и така Надал стана непримиримият и мускулест Матадор, докато Федерер е уравновесеният и аристократичен джентълмен, с две думи - Маестрото от Швейцария. Дали и в реалния живот двамата са толкова контрастни - няма как да разберем. Изградени по този начин обаче, образите им продават маратонки, тенис ракети, часовници, спортни напитки и какво ли още не, а за машината за пари, наречена професионален тенис, това е най-важното.

Но да се върнем на корта. Годината е 2005, турнирът отново е в Маями и двамата се срещат за втори път. Сега залогът е огромен - шампионската титла. Надал повежда с 2-0 сета и вече се протяга към титлата, но Роджър прави впечатляващ обрат и печели след  2-6, 6-7(4), 7-6(5), 6-3, 6-1 в първия паметен финал помежду им. За всички става ясно, че двубоите между тези двама тенисисти носят по-различен заряд и за дълго ще бележат Open ерата.

Навръх юбилея на битката между титаните няма как да не споменем и най-емблематичния двубой помежду им - финала на Уимбълдън, 2008 г. Повечето специалисти определят срещата като един от най-запомнящите се мачове в историята на тениса изобщо. ФедЕкс и Рафа сътвориха класика, изпълнена с всевъзможни обрати, фамозни отигравания, напрежение и в крайна сметка завършила със загуба за петкратния шампион от Швейцария - 4:6, 4:6, 7:6 (5), 7:6 (8), 7:9 след 4 часа и 48 минути истинско тенис-шоу.

Всичко това си остава записано със златни букви в историята на тениса. А какво се случва към днешна дата? Двамата са изиграли общо 33 мача помежду си, като статистиката е красноречива - 23 победи за Надал, последната на полуфинала на тазгодишния Australian Open. През последните годините испанецът наложи тотална хегемония в двубоите срещу Маестрото, което до голяма степен уби интригата в мачовете им.

Оптимистичното е, че този сезон и двамата показват страхотен тенис и е напълно реално да изиграят още няколко равностойни двубоя. Независимо от това кой ще надделее в тях, сигурният победител е един - публиката.