СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Руският енергиен гигант “Газпром” предупреждава Европа за възможен огромен дефицит при доставките на синьо гориво. Само след 10 години Старият континет ще получава годишно поне 30 милиарда кубически метра природен газ по-малко.

Това съобщава в “Ди Велт” Едуард Щайнер, кореспондент на изданието в Москва. Авторът цитира вицепрезидента на “Газпром” Александър Медведев. Той е бил крайно остър и е изнесъл стресиращи данни на годишната пресконференция на най-големия руски концерн.

Според Медведев газовите находища в Европа бавно се изчерпвали, а същевременно нуждите нарастнали на 80 милиарда кубически метра. Мечтателите във Вашингтон не били в състояние да доставят повече от 50 милиарда куб. м. За разликата нямало нито сключени договори, нито изградени газопроводи. В хода на украинската криза европейски политици усилено заговорили за внос на шистов газ от САЩ. Това изобщо не представлявало заплаха за пазарните позиции на “Газпром”, заявил Медведев.

Щайнер припомня, че тази година Русия доставя на Запада природен газ на сравнително изгодни цени – средно между 240 и 245 долара за 1000 куб. м. Ниската цена се обяснява с обвързването с тази на нефта. Падащите нефтени котировки се отразяват на цената на газа след 6 до 9 месеца. “Газпром” се опитва да компенсира намаляването на приходите или поне част от тях със завишаване на доставките.

“Нов достъп до европейските пазари “Газпром” иска да си подсигури чрез строежа на “Турски поток” под Черно море. Тази тръба се смята за алтернативна на сегашното транзитиране на газ през Украйна. Медведев недвусмислено даде да се разбере, че Русия е твърдо решена след изтичането на договора с Украйна през 2019 г. да се откаже от транзитирането през тази страна. Няма да има нито продължение на сегашния договор, нито ще се сключва нов”, пише Щайнер и цитира Медведев: “От гледна точка на икономически, търговски, технологически, инвестиционни и политически рискове при транзитирането на газ, такъв няма да бъде транзитиран през Украйна, дори ако Слънцето и Луната биха си разменили местата.”

Авторът припомня, че миналата година Брюксел се противопостави на строежа на “Южен поток” под Черно море през България. Според него причините били политически. Сега Русия възнамерявала европейските страни, вносителки на руски газ, да го получават на турско-гръцката граница.

“Шефът на “Газпром” Алексей Милер и руският енергиен министър Александър Новак, който в близко бъдеще ще бъде избран за член на Надзорния съвет на газовия гигант с цел по-голямото му обвързване с държавата, често подчертаваха заобикалянето на Украйна. Но толкова категорично, колкото го каза Медведев, още никой не го беше изричал”, пише Щайнер.

Медведев изразил и увереността си, че Европа щяла да склони да преговаря с Русия не само по “Турски поток”, а и за увеличаване на доставките: “Ние смятаме, че в крайна сметка ще победи разумът в Европа.”

“Разум или не, на 9 юни Европейската комисия даде на “Газпром” още шест седмици време, за да отговори на обвиненията около спора за порочни бизнес практики. Сега държавният концерн до септември трябва да изпрати становище, оповестиха от Европейската комисия. От там обвиняват “Газпром” в подмолни бизнес практики в Източна Европа и заплашват с глоба в размер на милиарди. В 8 източноевропейски държави членки на ЕС “Газпром” изолирал газовите пазари и надул цените (б.р. включително България). ЕК разследва случая от 2012 г.”, заключава публикацията във в. “Ди Велт”.