"Червените кхмери", онези, традиционно работещите по опорни точки, интернет тролове, сега имат пълно основание да злобеят, след като независимият енергиен регулатор каза: "Токът трябва да поскъпне" и скоростно след това, след височайшо пошляпване, се разколеба сериозно в това си намерение.

Ама "коментаторите" на БСП си мълчат по тази тема. Като риби. Хал хабер си нямат как да реагират на популизма, просто защото ГЕРБ отново е прескочил на тяхна територия и им е изял мекото на филийката.

Сега кхмерите пак ще ръфат корички! Носът им е натрит, но това е ужасна вест за всички, чакащи реформи на 110 000-те български квадратни километра.

Похватите на ГЕРБ са кристално ясни. Те са точно адресирани към хората, битуващи както преди четвърт век, така и днес в развития социализъм. Пък и вече веднъж бяха силно сритани - през февруари 2013-а. Така че сегашният бивш премиер, вече веднъж е сърбал попарата на народното недоволство от вдигането на цената на тока, знае, че то хич не е за подценяване. Нали не сте забравили, че наесен има местни избори, а догодина - президентски.

Всичко това го казвам не за друго, а за да обясня, че изобщо няма значение колко е производствената цена на тока. Реално между това, което се случва днес в България и онова, което ставаше по времето, когато Драгомир Стойнев нареждаше свише как да бъдат ударени ЕРП-тата няма никаква разлика: Търси се лошият, който е виновен и заради когото отруденият български народ ще бъде грабен със зверски сметки.

Аргументите на популистите, независимо дали са леви или десни, са еднакви. Останалото е опаковка. Лъскава, привлекателна, но хич не е ясно в коя от двете крайности се позиционира.

Достатъчно е само да видим, какво се случи през последните дни. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на практика сама се отрече от привидния си облик на независим регулатор, съобразявайки се с настойчивите препоръки на Бойко Борисов. Подобно отношение към сегашния председател на КЕВР Иван Иванов е съвсем незаслужено и унизително, защото той не се вписва никак в образа на тариката с реформаторски пристрастия, чакащ хранилка на държавна служба. Съвсем отделен въпрос е защо Иванов се съгласи да става шеф на енергиен регулатор, въпреки че разбира много повече от транспорт и телекомуникации, отколкото от цени на тока.

Така или иначе възможностите са едно, резултатът - друго. Едва ли вече на някоя от гаргите, прелитащи между наблизо разположените КЕВР и Министерски съвет, ще й хрумне да си помисли, че КЕВР е независим орган.

Трябва да признаем, че гаргите са интелигентни птици! 

Сагата с електричеството не е естествена за държава, която от 8 години е в ЕС. Но пак ще затворим очи - хич не е подходящо токът да поскъпне точно сега. Какво тук значат понятия като приходи, разходи и себестойност.

Лошото е, че същото важи и за много други неща, които имат твърде малко общо с тока. По същия начин не е подходящо да се съкращават влакове и персонал в БДЖ и да се вдига рязко пенсионната възраст. За съдебна и конституционна реформа пък хич не е време сега!

Изобщо кой глупак говореше, че в държавата ще има реформи и реформаторско правителство?