Христо Иванов е некомпетентен, премиерът Бойко Борисов е подведен, а хората, които искат да променят Конституцията всъщност искат да яхнат съдебната власт, както преди години се опита да направи Иван Костов, остро отсече служебният премиер проф. Близнашки пред Канал 3, цитиран от БГНЕС.

"Христо Иванов няма един работен ден", гневно рече той по адрес на правосъдния министър. На въпрос на водещата Мая Костадинова - "Ама нали вие го назначихте", Близнашки отговори: "Не аз, президентът Росен Плевнелиев го назначи. А аз постоянно му дърпах юздите."

Предлаганите промени в Закона за съдебната власт, Близнашки определи като "реформаторски мечти от времето на Иван Костов". Според него идеите главният прокурор да бъде назначаван от парламента, означават пълно подчинение на съдебната власт.

"Те не са подготвени тези хора. Предлагат безумни неща", каза Близнашки.

Бившият премиер обясни и как се пишат препоръките от Брюксел.

"Много пъти съм присъствал на такива срещи. Идват едни чиновници, срещат се с нашите и започват да пишат едни препоръки. Те не са професори, в Брюксел няма професори по конституционно право, а бюрократи", бившият премиер.

Той посъветва нашите политици да се съобразяват повече с Венецианската комисия, която настоява за независимост на съдебната власт.

"Ако тези промени в Закона за съдебната власт и съответно промяна в Конституцията се прокарат, съдебната система ще бъде поставена под контрола на силните на деня и това ще доведе до безкомпромисна атака от Съвета на Европа", прогнозира професорът. "Министърът просто не знае, какво прави. В предишния вариант на стратегията нямашe нито явно гласуване във ВСС, нито намаляване на мандата на членовете на ВСС. Те се мотаха шест месеца и накрая родиха това нещо", допълни той.

"Аз подкрепям съдебната реформа, но не по този начин. Хубаво е да се познават нещата, а не да се прокарват погрешни идеи. Това, което искам да кажа е да не се слуша френският посланик - Дьо Кабан. Защото той няма нищо общо с френската правосъдна система. Той се произнася като последна инстанция, което съвсем не влиза в неговите правомощия, не е в неговата компетенция", заключи Георги Близнашки.

Бившият премиер обясни, че българските власти са прекалено смутени, слушат чуждите посланици, които от своя страна грубо се намесавт във вътрешните работи.

"Явното гласуване - тази идея е абсолютно неприемлива. Това означава, че хората във ВСС ще са подложени на един непрекъснат натиск. Ще има дисиденти. Ами кой ще може да си позволи да гласува против волята на своя началник", попита Близнашки.

"Промяната трябва да бъде направена от грамотни хора. Защото 16-ти април /б.р. пресконференцията, на която Бойко Борисов и Христо Иванов представиха идеите за конституционни промени/ беше тържество на глупостта! Ако се допусне един пробив в Конституцията, това ще е фатално. Дискусията трябваше да се направи преди да се вземе политическото решение", отсече Близнашки.