Исканията на обединените 5 полицейски синдиката, които днес излизат на национален протест, няма да бъдат удовлетворени, каза Ивайло Калфин пред Нова тв. Социалният министър подчерта, че огромна част от условията на същите синдикати вече са били изпълнени, след като той е преговарял с тях.

"На 50 г. да се пенсионират искат - няма как да стане. Те и в момента са 52 г. и 8 месеца, аз искам на 52 г. и 10 месеца и възрастта да пълзи нагоре", каза социалният вицепремиер. (Всъщност исканията на полицаите са и за 3-годишна отсрочка - до края на 2018 г. да важат сегашните условия, б.р.)

Той обърна внимание, че в Бюджетната комисия на НС, която също не прие проекта му, се е формирала странна коалиция между Патриотите, "Атака", БСП и ДПС. 

"Това са тези, които имат резерви срещу това, което предлагаме. Защото това, което внасям, е подробно съгласувано и уточнено със синдикати и работодатели. Всички бяха съгласни. Това е популизъм", определи Калфин и допълни, че именно по такива причини години наред нищо не е правено, а това обрича бъдещите пенсионери на мизерия.

Той напомни, че за пенсионната реформа не бюджетната, а социалната комисия в НС е водеща и се надява проектозаконът да мине в зала.

По повод на избухналото обществено недоволство от ромските палати в Игнатиево Калфин съобщи, че от 4300 жители само 9 получават социални помощи за бедност и те не са от махалата. Общо един младеж взима 20-ина лв. месечно заради очно заболяване и 3-ма по 85 лв. детски. Тези помощи обаче по закон се дават само на базата на доходен тест без оглед на условията, в които живеят получателите им.

"Всичко е в територията на НАП и вярвам, че те ще си свършат работата", каза социалният министър по повод неоправданите доходи на ромските барони.

За референдума, предлаган от Росен Плевнелиев, той кометнтира, че законът сега е забранителен и че АБВ е настоявала той да бъде променен.

"Президентът, който спряга цялата си политическа тежест в един референдум, ще изпадне в изключително неприятна позиция, когато се окаже, че той е невалиден", прогнозира Калфин.

Той напомни, че в България досега е имало само едно валидно допитване до народа - в с. Горна Малина за спирането на кариера.