"Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия."

Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград, съобщава БГНЕС. Той уточни, че Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация.

"Това, което искаме да постигнем, е всяка една европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ. Това от една страна увеличава конкуренцията, което влияе на цената и от друга се увеличава енергийната сигурност", каза още Шефчович.

Споразумението за изграждане на газопровод между Гърция и България пък ще бъде подписано на 2 юли, става ясно от интервю на министъра на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на южната ни съседка Панайотис Лафазанис.

Интерконекторната връзка ще свърже газопреносните системи на двете страни. Тя е част от "Вертикалния газов коридор", който ще свърже Гърция, България и Румъния. Сред възможните дати за подписване на споразумението се сочеше 12 юни.

"Планираме да подпишем споразумение в началото на юли", каза Лафазанис.

"Вертикалният газов коридор" е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите страни чрез свързващи тръбопроводи. В случай на реализиране на проекта, газът ще се предоставя от Гърция към България и Румъния, а след това е възможно и в други страни от Централна и Източна Европа.

Смята се, че обемът от 5,3 милиарда кубически метра природен газ годишно ще идва от различни източници, а именно от станцията за втечнен природен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод TAP, който ще мине през Северна Гърция, и от плаваща станция за регазификация на втечнен газ в Северна Гърция.

По-рано и Марош Шефчович заяви, че инициативата на трите страни отговаря на стратегията на ЕС за диверсификация на енергийните източници и трасетата.