Започна турнирът "Копа Америка", а на старта му домакините от Чили тръгнаха с очаквана, но трудна победа срещу Еквадор - 2:0 на националния стадион в Сантяго.

"Копа Америка" за 44-ти път събира отборите от Южна Америка (конфедерация КОНМЕБОЛ), поканени са и два тима от Централна Америка (КОНКАКАФ) - Ямайка и Мексико. 12-те състава са разделени в три групи. Другите два отбора в "А" са Боливия и Мексико. Жребият отреди в "Б" да попаднат Аржентина, Уругвай, Парагвай и Ямайка, а в "Ц" са Бразилия, Колумбия, Перу и Венецуела.

След пищно откриване тимът на Чили чака повече от час, преди да открие резултата в 67-ата минута, когато звездата на "Ювентус" Артуро Видал вкара първия гол в турнира. В 84-ата Едуардо Варгас узакони успеха на чилийците. 

Празникът малко бе помрачен, тъй като в допълнителното време атакуващият халф на домакините Матиас Фернандес бе изгонен за втори жълт картон.

Националният стадион в Чили по време на откриването.

Тази вечер Мексико играе с Боливия, а в събота предстоят две срещи, очаквани с по-голям интерес: Уругвай - Ямайка и Аржентина - Парагвай. Петкратните световни шампиони Бразилия стартират в неделя с мач срещу Перу.

Уругвай е най-титулуваният тим в турнира с 15 титли и защитава титлата си. Като фаворит номер 1 се сочи Аржентина, отборът на която не е печелил турнира от 22 години. Лидерът на "гаучосите" Лионел Меси пък няма отличие досега с националния тим на родината си, а с "Барселона" изпрати сезон, в който вдигна три купи и се счита за фаворит №1 за "Златната топка", поне към момента.