Министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Юрий Продан е предупредил Европейския съюз, че е възможно страната да спре транзита на природен газ, съобщи ИТАР-ТАСС.

Информация за това е изпратена в писмо от Продан до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи пресцентърът на украинското министерство. Продан също така е предложил на Йотингер в близките два-три дни да се сформира целева работна група за предотвратяване на газова война между Русия и Украйна.

Според министъра основният инструмент, който може да продолее такава заплаха, е организирането на обратни доставки на газ от територията на ЕС към Украйна, като за това се използва трафик от Полша, Унгария и Украйна.

Времената да се организира доставка на природен газ от страните от ЕС за Украйна вече са почти дошли. "Ако не можем да решим този проблем може да се прогнозира повторение на газовата война през 2009 г. със същия сценарий и последствия, като се очаква дори пълно прекратяване на доставките на газ от Руската федерация в западно направление", пише в писмото до Йотингер Продан.