Надежда Толоконникова от руската пънк група "Пуси райът" пак се озова в ареста заедно със своя съмишленичка. Двете облечени в затворнически униформи опитаха да ушият руския национален флаг на знаковия за опозицията пл. "Болотной". "Мястото, от което десетки протестиращи поеха по дългия път към лагери и затвори", написа активистката в профила си в Туитър.

Затова и Толоконникова и Катрин Ненашева опитали под надслов "Не се страхувай" да ушият националния флаг и то в Деня на Русия в знак на подкрепа към жените, които за затворени или са били зад решетките.

Толоконникова (на преден план) и Катрин Ненашева опитват да ушият знаме на площада.

Според пресцентъра на московската полиция двете били задържани "за провеждане на профилактична беседа", съобщава руската секция на "Дойче веле".

Началото на профилактичната беседа...

Сле кратък престой в ареста били пуснати, но в Туитър профила си Толоконникова написа, че все пак успели да си дошият знамето в районното.

"Не може да се шие руският флаг посред Москва от облечени в затворнически дрехи. Страната ни не е концлагер, не е гето, но всичко си има граници", казала им една от служителките в ареста.

"Пуси райът" нямат нито един музикален хит, но през февруари 2012 г. станаха световни знаменитости, след като опитаха да изпълнят песните си в храма "Христос Спасител". Двегодишната ефективна присъда на Екатерина Самуцевич беше променена в условна, но Толоконникова и Мария Альохина влязоха в затвор. Те бяха амнистирани през декември 2013 г.

Оттогава се занимават със защита на човешките права.