Може би тази седмица, която мина, не ни изненада с нищо необичайно. Инциденти, безпомощна полиция, парламентарни седянки. Затова ще ви припомня две истории, които са разказани отдавна от дядо Петко Славейков. В тях, обаче, удивително прозират нашитe политически коалиции и видни фукльовци с техните тъпи желания и гръмки хвалби.

Е, това е първата коалиционна приказка:

Тази дълбоко поучителна история се нарича “Суджучената приказка”. Представете си бедна селска колиба в коледната вечер. Мъж и жена се гледали оклюмани седнали до оскъдната трапеза. И чудно в този миг се появила орисницата и светлина озарила мизерната колиба. Аз съм орисницата – казала тя. -   Смилих се над вас, защото сте много бедни. Ще ви изпълня при желания.“ Тогава жената, която не била яла отдавна бързо казала “Ех, сега да имаше един суджук”. И чудо – на масата се появил суджук. Мъжът гневно псува и крещи: „Глупава жено, тя може да ни даде всичко, а ти какво поиска, като си толкова глупава, нека този суджук да ти се залепи завинаги на носа!“ И пак чудо: суджукът залепва. Дърпат двамата, дърпат, но напразно. Тогава жената се примолила “Нека суджукът изчезне” и суджукът изчезнал, а с него и трите желания, и Орисницата.

Втора история:

Султан се нарича дебел човек с чалма, който живее в Истанбул и е начело на Империята. Забелязал този прозорлив човек през прозорците, че из града се мотат много дембели. Със своя мързел и тъпота те давали лош пример на поданиците му.

Извикал везира и казал: "Направи едно дембел хане, събери ги там тия хайвани и им купувайте от хазната три пъти храна на ден. Така няма да се мотат из града."

Речено – сторено. На следващата година хазната се поизпразнила, пък и султанът се изнервил. Извикал пак везира и казал: "Тия нямат нахранване бе, запалете дембел хането."

И му дали огъня. Ако надникнем вътре, ще видим двама от дембелите в  леглата си, които кротко си говорят. Добре, ама на първия му се запалила лявата страна на леглото, тогава той се обърнал на дяснато и казал забележителната фраза: "Ей, къде бяхме – къде отидохме."

Е, това са си нашенските дела и реформи, както се казва – всяка прилика е случайна.

По книжарниците вече е новата книга на Людмил Станев - "Рязко". Тя събира в себе си точно 50 истории, някои от които за първи излязоха в Клуб Z. Още истории от д-р Станев може да прочетете ТУК.