Филмът „Дякон Левски“ на режисьора Максим Генчев, който предизвика силен обществен дебат след излизането си през февруари, тръгва наесен по българските кина – в 3D формат и монтиран наново, съобщиха авторите на лентата в официалния ѝ профил във „Фейсбук“. В новата версия, която ще се прожектира на големия екран, филмът ще е дълъг 120 минути, а не близо 4 часа, както бе представен на премиерата си в Националния дворец на културата (16 февруари).

Продължителността на „Дякон Левски“ бе едно от перата, по които филмът на Генчев бе сериозно критикуван. Сега, навярно за целите на по-масовите триизмерни прожекции, режисьорът е премонтирал лентата и тя заема точно 2 часа, включително с финалните надписи.

levskiОт филма са отпаднали турската сюжетна линия, както и някои съпътстващи персонажи, научи „Площад Славейков“.

Засега все още няма яснота в кои кина и с каква честота ще се излъчва „Дякон Левски“ 3D. След премиерата си той имаше няколко прожекции в големи мултиплекси, а сетне тръгна на своеобразно турне в страната, като бе излъчван предимно по покана от домакините.

Наскоро „Дякон Левски“ бе показан и в Кан, но не на световноизвестния филмов фестивал на Лазурния бряг, а в парасъбитие – „Международен фестивал инициатива за световен мир – Артисан“. Тогава и авторите на заглавието се похвалиха с грамота, присъдена на филма, но отличието и обстоятелствата около него останаха обвити в мистерия.

След представянето си в средата на февруари филмът срещна серия от критики – от прекомерната си разтегнатост и дължина до съдържанието, което не кореспондирало с историческата истина. В един от най-противоречивите моменти, когато Васил Левски е воден към бесилото, той се обръща към заптието до него с псувня на майка.

Режисьорът Максим Генчев обаче защити творбата си и заяви, че тя се приема радушно от обикновените хора, които ставали на крака след прожекциите. Псувнята пък той нарече „оплодителна“, а не като онези на Христо Стоичков.

площад "Славейков"