"Мислейки за вас". Така се нарича тази впечатляваща арт инсталация от прострени женски дрехи, която днес изпълни футболния стадион в столицата на Косово Прищина. Неин автор е Алкета Хафа-Мрипа - биратнски творец, родена в Косово. Творбата е посветена на жените, оцелели от сексуалното насилие по време на войната в Косово през 1998-99 г.

Близо 5000 поли и рокли напълниха просторите на стадиона. Те са дарени от косовски жени, част от тях жертви на насилие по време на войната.  Смята се, че тогава близо 20 000 жени са били подложени на сексуален тормоз.

15 години след края на тежкия конфликт по темата за сексуалното насилие се говори рядко. 

Дрехите, които жените са дарявали, обикновено са носени по специални поводи - сватба, рожден ден, погребение. Влора Цитаку, политик, е дала роклята, която е носила в деня, в който Косово се отцепи от Сърбия - 17 февруари 2008 г. Родената в Косово поп звезда Рита Ора също е дарила своя дреха.

Арт инсталацията има подкрепата на Атифете Яхяга, първата жена президент на Косово. "Събрахме се заедно, за да помним болката им. Да признаем жертвата им. И да има кажем, че не са сами", коментира тя.

"Инсталацията е посветена на всички жени, които страдат мълчаливо и не могат да говорят за проблема си", казва Анна ди Лелио, която е продуцент на арт инсталацията. "Те трябва да бъдат помнени и прегърнати от обществото", смята тя.