Не може на парламентарния контрол в петък вътрешният министър Румяна Бъчварова да каже, че МВР не отговаря за взрива в Анево, а са виновни Военното министерство и Министерството на икономиката. "Разбира се, че само МВР отговаря - в закона пише", коментира тази сутрин по Нова тв Николай Цонев, бивш военен министър и лидер на "Нова алтернатива (чл. 1 на гл. 8 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и перотехническите изделия гласи: "Контролът върху дейностите с взривни вещества, с оръжия, с боеприпаси и с пиротехнически изделия се осъществява от полицейските органи на МВР", б.р.).

"Отговорността е да се създаде на хората сигурност, защото в последно време гърми през 2 месеца", каза Цонев и поясни, че МО се занимава с тези проблеми, които са в оградата на военните формирования.

Той напомни, че във всичките 15 случая има общо 21 загинали и 28 ранени.

"Да вземе г-жа Бъчварова да си свърши работата – тази служба (КОС, б.р.) не работи", каза той.

По повод на изнесената от Ройтерс информация, че оръжията, изпитвани от американци, са били предназначени за т. нар. умерени бунтовници в Сирия, Цонев напомни, че всяка сделка се извършва с т.нар. ендюзер - сертификат за краен получател. Трябва просто да се види кой е вписан в този сертификат.

"България е на 6-о място по боеприпаси, които са намерени в региона Ирак и Сирия. А по боеприпаси след 2010-2014 г. сме на първо място. Въпросът стои - сертификатът за Сирия ли е бил", подчерта той.

Тук журналистът Мохд Абуаси, който също беше гост в студиото, се намеси, че ендюзерите обикновено са за Саудитска Арабия или Катар, защото САЩ правят сделките чрез американско-катарска фирма.

"А къде спират самолетите и къде разтоварват, всички знаем. Но по документи са ок", каза той.

Цонев напомни, че има междуведомствен съвет към Министерството на икономиката, който контролира търговията с оръжие. Той каза, че е абсурдно сега министър Николай Ненчев да възлага на шефа на Военното разузнаване да разследва сделката, тъй като самият този шеф е член на въпросния съвет.

Къде ще гръмне следващия път – попита водещата Люба Кулезич Цонев.

- Пак в някой частен завод - отговори бившият министър.

- А къде има частен завод – поинтересува се Кулезич.

- Навсякъде - отговори Цонев.