Пясъчните фигури на френската кралица Мария Антоанета, дело на литовския скулптор Донатан Моцкус, и на Чарли Чаплин на русенския майстор Даниел Кънчев са големите победите в първото издание на Международния фестивал на пясъчните фигури в Русе.

Мария Антоанета (на преден план) грабна наградата на журито.

Великият комик обаче може да се каже, че печели "отборно", защото беше в комбинация с Мерилин Монро, Българан от първия български филм и Хлапето от едноименния шедьовър на Чаплин.

Темата на фестивала, организиран от общината и фондация "Русе – град на свободния дух", бе "Кино", тъй като дунавската столица е градът с първата филмова прожекция в България, съобщава БГНЕС.

Литовският автор спечели първа награда на журито, а Даниел Кънчев – безапелационната награда на публиката.

Второ мястото според журито е за японеца Кацухико Чаен с неговия Самурай от филма на Куросава, а трети е Иля Филимонцев от Русия с образа на Индиана Джоунс.

Специалната награда на кмета на Русе бе за Инес Уланде от Латвия и нейния Уди Алън, а наградата на фондация "Русе – град на свободния дух" получи Якуб Зимачек от Чехия за филма "Бяла котка, чер котарак".

Специални награди имат двамата консултанти - Руслан Коровков и Ирина Тафлевска от Украйна, а награди на спонсорите получиха българите Огнян Читаков от Асеновград и Рашо Митев от Смолян.

След края на фестивала пясъчните фигури ще останат да красят кея до есента.