Трима души бяха задържани вчера след бунта в столичния кв. „Орландовци”. Между тях са двама братя на 19 и 23 г., които са отведени в столично районно управление, съобщи Нова тв, като цитира МВР. Още един участник в инцидента е бил задържан в рамките на специализираната полицейска операция на територията на квартала. Двама от арестуваните могат да прекарат в ареста до 72 часа, а третият се очаква да бъде пуснат днес.

„Предполагаме, че в следствие на нашите действия ще има и други задържани лица”,  заяви главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

От сутринта на територията на квартала се провежда полицейска операция за издирване на лица, участвали в инцидентите в събота и в неделя вечерта в „Орландовци”, издирват се хора, носили вчера и в събота брадви, тояги и други подръчни средства, които могат да бъдат използвани при сбивания, обясни Терзийски.

 „Снощи установихме, че в идващите от други части на София има спортни хулигани и участници в хулигански прояви при масови събирания. Не бих казал, че те са провокирали напрежението снощи, но все пак събирането на толкова много хора предполага едно такова напрежение, каза още комисар Терзийски. - Ние не допуснахме грубо нарушаване на обществения ред”.

Младен Маринов, директор на Столична дирекция на вътрешните работи заяви, че „към настоящия момент нямаме факти и данни, че зад тези протести стоят политически сили”.

„Обстановката не е изострена на фона на цялата обстановка в столицата, получаваме 10-15 сигнала за нарушаване на обществения ред и нощната тишина всяко денонощие”, подчерта комисар Маринов.

 Остава засиленото полицейско присъствие в "Орландовци". Тази вечер се очаква нов протест в квартала.