Шефът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров заяви пред Клуб Z,  че е възможно да заведе дело срещу Скопие заради откраднат от Македония символ. Става дума за звездата на Вергина, която е гербът на Македония. Димитров изтъкна, че това всъщност е един от символите на родния му град Созопол.

"Откраднали са за своето знаме наш, созополски символ. Соларният символ, звездата на Веригна. Оня ден мои археолози намериха в Созопол амулет, на който е гравиран този символ. Неправомерно ползват един наш символ", обясни Димитров.

И се похвали, че вече е печелил дела срещу различни фирми, които са си позволили кражба на исторически символи за свои цели.

"Аз съм печелил дела срещу български крадци на символи по нашия закон за културното наследство, който е съобразен с международните закони. Вие ще кажете, че Скопие не е подвластно на нашите закони. Един ден и това ще стане. Мои адвокати проверяват дали има подобни точки в международното доказателство. Скопие да се готви за поредния съдебен процес. Ако созополска община не заведе такова дело, ще заведем ние", заяви Димитров.

Според шефа на НИМ звездата на Вергина е намерена само и единствено в Созопол. Димитров бил чувал, че е този символ се срещал и в Севтополис - тракийски град, който в момента се намира на дъното на язовир "Копринка" до Казанлък. 

Историкът разказа и за бъдещите планове на фондацията "Българска памет", която финансира открития наскоро паметник на цар Самуил в София. Димитров бе почетен председател на тази фондация. Според него следващите техни проекти са паметници на покръстителя на България Св. цар Борис, както и на хан Крум, при чието управление София влиза за пръв път в границите на държавата ни.

Димитров не приема, че около паметника на Самуил е имало дискусии.

"Къде имаше дискусии? 5-6 човека, храненици на Сорос, бивши асистенти по марксизъм-ленинизъм, които стигнаха дотам, че да го цапат с черна боя. Не е имало въобще дискусии, за пръв път българският народ беше единен. Аз видях хора да се изказват в подкрепа на паметника с по-гневни думи от моите. Протест срещу това, че нарекох едни хора "задници" чух само от други хора, които казаха че не съм прав. Трябвало "задничета" да им казвам. Не заслужавали това гордо име задник. Все пак е за голям човек, те са интелектуални джуджета. Приемам критиката, за първи път и аз да приема критика, защото аз обикновено не приемам, известно е", каза Димитров.