НИЯ КАРАДЖОВА

Всички научни организации ще бъдат гледани под лупа, а учените ще имат собствени електронни досиета. Това предвиждат два нови документа на Министерството на образованието и науката, чиято цел е да бъдат идентифицирани научните организации и хората, които извършват реална научна дейност.

Замисълът е след това приоритетно да се стимулират финансово онези научни институции, които правят изследвания на световно ниво – тоест публикуват се и се цитират в международната научна преса. Идеята е постепенно да се прекрати отпускането на пари за научни изследвания „на калпак“ на институти и университети, които нямат реални научни достижения, както това се случваше досега.

По данни на МОН в момента видима научна дейност, която влиза в полезрението на международните научни организации, извършват общо около 15-20 университета от 51 съществуващи вуза у нас.

Персоналните електронни досиета на научните работници са част от променения Закон за развитие на академичния състав, който предстои да бъде разгледан в парламента. Оценяването на научните организации пък е включено в специален нов правилник за оценка на научноизследователската дейност и работата на фонд „Научни изследвания“. Системата, която ще бъде въведена, ще оценява и как родната наука се позиционира сред европейските научноизследователски организации. Друга част от замисъла е да бъде анализирано доколко са ефективни публичните инвестиции, които се влагат в научни изследвания, и каква възвращаемост носят на държавата.

При оценяването на университетите и институтите на БАН ще се взема информация директно от големите световни научни бази данни, където се вижда какви публикации от български учени има и колко пъти те са цитирани от колегите си. До момента най-висок брой цитирания имат българските физици. Ще се отчита и колко от проектите са успели да се класират за международно финансиране, както и какъв е размерът на привлечените суми.

Специална част има за това до каква степен българският и чуждият бизнес се интересуват от тези изследвания и са отпуснали финансиране за проектите. Под внимание ще бъде вземано и каква част от научния състав са професори и доктори, както и колко от тях са на основен трудов договор. Ще се иска и списък на патентите, които са дадени в резултат на проекти, финансирани от фонд „Научни изследвания“.