Китайска защитничка на женските права наскоро обяви състезание, в което призова жените да публикуват в социалните мрежи снимки на небръснатите си подмишници. Не е единствена. Тя, както и знаменитости като Джемима Кърк, Мадона, Майли Сайръс и Лена Дънъм отправят предизвикателство към наложеното разбиране, че женската красота трябва да включва напълно обръснати подмищници, пише mashable.com.

"Мъжете имат повече свобода какво да правят с телата си...Според мен ако някои жени не искат да се обезкосмяват, останалите не трябва да смятат, че тяхната непочистена от косми подмишница е отблъскваща гледка, нехигиенична, нецивилизована или недостатъчно женствена", обяснява пред "Ню Йорк таймс" Си Мей Ли, китайката, която стои зад призива за снимките.

Една от знаменитостите, които със сигурност ще се съгласят с нея е Джемима Кърк. Преди десетина дни актрисата от "Момичета" се снима на раздаването на наградите на модните дизайнери на Америка с растителност под мишниците. Появата събра много критики и обсъждането й засенчи много от наградените дизайнери.

Актрисата отговори в Туитър със снимка на София Лорен и с призив да се прекрати обсъждането.
"Нали сме 2015 г.? Как е възможно решението на една жена да не са бръсне под мишниците да предизвика публично неодобрение и врява? Както би казали Лейди Гага: Не сме ли родени така?"

По-стара снимка на Кърк, която показва, че появата й на наградите по косми не е внезапно хрумване.

Трябва да благодарим на две групи хора за дразнещата процедура, която трябва периодично да извършваме - на нашите предци и на рекламистите от 20 век. Но все пак трябва да се отчита, че жените са започнали да експериментират с премахването на космите още преди 4000 г. пр. н. е., отбелязват от интернет изданието.
Бръсненето на подмишниците обаче става рутинна процедура в стремежа към женската красота след смяната на модата и развитието на рекламната индустрия в началото на 20 век. През 1915 г. в "Харпърс Базар" се появява илюстрация на млада жена в рокля без ръкави, която рекламира продукти за обезкосмяване. С евтини и широко достъпни продукти махането на косми става широко разпространено.

Според китайката Мей Ли снимките на необезкосмени жени "могат да показват как жените се радват на телата си, желанието и любовта, независимо дали космите под мишниците им са дълги или къси, и без това да предизвиква повдигнати вежди от минувачите".
Кърк не е нито първата, нито последната, която прегръща каузата на натуралния изглед. Майли Сайръс сложи свои снимки, на които позира с боядисани в розово подмишници (и не само) в Инстаграм.

Миналия месец Лена Дънъм съобщи, че й тя иска да изостави бръснача. Една от важните задачи в нейния лист със задачи за лятото е да си отгледа растителност под мишниците.

Както винаги преди всички е Мадона - тя още миналата година публикува своя снимка необезкосмена.

Мадона - новаторка и в необезкосмяването.

21 век е, а някои все още казва на жените какво да правят с телата си. Казват ни "не носете токове" или "не носете бикини", опитват се да моделират телата ни и да ни превърнат в Степфордски съпруги или най-малкото в идеални обезкосмени членове на обществото ни. Всеки трябва да има правота да върши каквото иска с тялото си. Ако жените искат да се бръснат - много хубаво, ако не - на кого му пука. Златното правило е - това е твоето тяло, е веруюто на застъпничките на косматите подмишници.