Най-голямото обединение на работодателските организации в Европа BUSSINESSEUROPE се обяви срещу последните промени на Кодекса за данъчно облагане на доходите (ΚΦΕ) на Република Гърция, които въвеждат т. нар. „превантивен данък“ от 26% върху местни лица, по всички плащания за сделки към физически и юридически лица, регистрирани по законодателството на Република България. Това съобщиха от Българската стопанска камара, която се е обърнала за съдействие към влиятелната международна организация.

В писмото, което е адресирано до гръцкия финансов министър Янис Варуфакис се казва, че приетата от гръцкия парламент промяна на КФЕ нарушава пряко както европейското право, включително основното право и принципи за свободно движение на стоки, капитали и хора в Общността, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, които Гърция е сключила със страни, които съгласно гръцкото данъчно законодателство /чл. 65 от КФЕ/ се определят като страни с привилегировани данъчни режими вкл., за държави членки на ЕС като България, Ирландия и Кипър.

"Споделяме притесненията на българския финансов министър Владислав Горанов, че тази промяна е дискриминационна и несъответстваща на заявените цели и че подобен прецедент подкопава идеята за свободния вътрешен пазар в ЕС", пише в писмото.

То е подписано от президента на BUSSINESSEUROPE Маркус Бейрер. Оригиналният текст можете да видите ТУК.