Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че движението иска всички депутати да се избират мажоритарно. На пресконференция в парламента Местан коментира готвения референдум за изборното законодателство, който ще се проведе заедно с местния вот.

"Ние сме за мажоритарния вот," натърти той.

Местан заяви, че нагласите на българското общество са такива. Според него въпросът трябва ли част от депутатите да се избират мажоритарно е лицемерие, защото хората искат всички депутати да бъдат избирани именно по този начин.

Той неколкократно избяга от  въпроси на журналисти откъде има информация за това предпочитание на българите. В крайна сметка призна:

"ДПС е категоричен застъпник на пропорционалната система, защото тя води до повече плурализъм."

Категоричното противоречие с предишната реплика не бе коментирано. Според него въпросът всъщност не е толкова за мажоритарния вот.

"Хората искат някаква промяна. И популистите им казват - ето това е. Като се промени изборния закон, всичко ще се оправи. А това не е така," каза още Местан.

В обществото се говори предимно за смесена система, а не чисто мажоритарна.

ДПС ще предложи въпросът на референдума да е дали хората са съгласни всички депутати да бъдат избирани мажоритарно.

"По това кой как ще гласува за това предложение на ДПС ще познаете кой е лицемер и демагог. Задайте на народа въпроса, на който той иска да отговори", каза Местан.

Той допълни, че друга цел е българският народ да види истинското лице на политиците.

В случай, че предложението бъде отхвърлено, ДПС могат да съберат 500 000 подписа и да организират свой референдум, със същия въпрос, каза още лидерът на Движението.

Очаквайте подробности!