Председателят на българското Интернет общество и специалист по киберсигурност Вени Марковски предупреди за измамно интернет приложение, набиращо лавинообразна популярност във фейсбук. Става дума за "Как ще изглеждаш след 50 години". Приложението събира личните данни и контактите на потребителите на социалната мрежа, които се поддадат на любопитството си.

Марковски е илюстрирал статуса си със снимка на говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева и е написал следното:

ВНИМАНИЕ! ПРЕДУПРЕДЕТЕ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ДА НЕ СЕ ХВАЩАТ НА ВЪДИЦАТА!

На снимката вдясно не е Бетина след 50 години! Това е само трик - колкото да се съгласите да дадете личните си данни, контактите си във Фейсбук и електронния си адрес.

НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ТАКИВА ЕВТИНИ ТРИКОВЕ!

След това в коментарите председателят на Интернет обществото е добавил джентълменски:

"Бетина, мисля, че ще изглеждаш по-добре, от дамата вдясно. Дай да направим облог: да доживеем до 2065-а и да проверим. И да поканим на купона всичките ни приятели, които четат това."

Напоследък измамите в социалните мрежи стават все по-чести. Наскоро имаше няколко случая на откраднати пароли на потребители, чиите приятели след това бяха атакувани от хакнатия профил със съобщения за искания за пари.