Европейската комисия възобновява застоял от четири години проект за въвеждане на единен начин, по който транснационалните корпорации в ЕС изчисляват облагаемите си приходи, т.нар. консолидирана корпоративна данъчна основа.

За разлика от преди обаче сега Брюксел предлага тя да стане задължителна. През 2011 година предишната Комисия оглавявана от Жозе Барозу предложи тя да е свободно избираема. 

Данъчната основа в момента се формира по 28 различни начина в държавите-членки и позволяват на големи трансгранично опериращите фирми да си спестяват данъци.

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси каза, че текстът на законопроекта ще бъде на масата на страните-чбенки в началото на следващата година.

Предишният проект предполагаше, че корпорациите вадят всичките си разходи в ЕС от всичките си приходи там, като след това разпределят разликата за облагане в страните на своята дейност пропорционално на продажбите, персонала и основните фондове, които имат в тях.

Проектът е част от план за по-честно и ефикасно данъчно облагане в ЕС, който Комисията обяви днес. Заедно с него тя публикува списък на 30 "некооперативни данъчни администрации" в т.нар. фискални убежища на петте континента между които Андора, Лихтенщайн, Монако, Ангила, Антигуа и Барбуда, Барбадос, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Либерия, Мавриции, Сейшелите.