Северноатлантическият алианс няма интерес от нова надпревара във въоръжаването и конфронтация с Русия. Това каза пред норвежки журналисти в сряда вечерта пристигналият в Полша генерален секретар на НАТО и бивш премиер на Норвегия Йенс Столтенберг, предаде Norsk Telegrambyrå, цитиран от "Фокус".

„Не искаме надпревара във въоръжаването, ние не искаме конфронтация. Докато ние подкрепяме Договора за обичайните въоръжения в Европа, Русия се оттегля от него“, каза Столтенберг. 

Помолен да коментира изказването на руския заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, че страните от НАТО „само тласкат Русия към надпревара във въоръжаването“, генералният секретар на НАТО каза, че да се нарича алиансът „инициатор на този процес в крайно невярно“. Според Столтенберг, алиансът е принуден да отговори на „ядрената риторика“ на Москва. 

„Числеността на новите сили за бързо реагиране на НАТО е 5000 души. Русия провежда внезапни проверки на бойната готовност, в които участват до 80 000 души“, допълни той.