МВР има прекрасна статистика и се знае къде да сложат пунктове с 24-часова полицейска охрана.

Така Радан Кънев обясни пред Нова тв идеята на ДСБ за наситено униформено присъствие в гетата. Той даде пример с пункт, когато МВР за 2-3 г. драстично намалило пресътпността, но който днес е разграбен и дори шахтата пред него е открадната. Причината - при кабинета "Орешарски" полицаите били отзовани да пазят парламента. И престъпността отново избухнала. 

"Има прости, ясни и приложими решения, които се прилагат едно след друго в някаква логичическа последователност. Първото е присъствието на закона – да, наречете го страх. Дали е ромско или онова прокурорското гето с бариерите пред него – и на двете места няма страх от закона, защото той просто отсъства", даде пример лидерът на ДСБ.

Кънев каза още, че идеите им включват да има и здравен пункт до полицейския, където и работещите в него да се чувстват спокойни. Имало проекти за само 4 такива медико-социални пунктове за цялата страна.

"Навсякъде (в ромските гета, б.р.) има една средна класа, която собствените й тартори мачкат и страда от тази престъпност. Ние трябва да я защитим, защото в тези хора е възможността да променят нещо и там е решението", каза той.

Запитан за очевидните платени провокатери както в Гърмен, така и в Орландовци, Кънев отбеляза, че това са два различни разговора. Според него едно е мизерията и престъпността в махалите, другото са "политически и, не дай Боже, външни фактори, които се намесват, за да се възползват от реален проблем".

"Но аз не искам да влизам в това, защото този втори различен проблем е работа на службите, която трябва да си свършат дискретно. Ако някой нагнетява етничесто напрежение умишлено, това е проблем за националната сигурност. Аз не се чувствам като човекът, който трябва да работи върху тази информация", каза още Кънев.

Той смята, че е оченвидно, че преди местни избори в България темата с престъпността, трагедията на хората, които живеят в гетото и около него, се експлоатира. 

Помолен да коментира изказването на Бойко Борисов, че трябва да благодарят на ДПС, че са във властта, той каза, че това не е радост за тях, а ако беше, трябва да благодарят на себе си.

"Власт, която зависи от ДПС, не ни интересува и ние в нея не бихме влезли", каза политикът.

По повод на намеците му за съдружие на партията на Бойко Борисов в парламента с ДПС той отбеляза, че "ГЕРБ имат възможност да търсят алтернативно мнозинство в парламента и го търсят по лоши поводи – това вече е въпрос към ГЕРБ, не към нас".

Той даде примери, в които са гласували заедно с Движението като "неща, които не е трябвало да се случват" - универсалните пенсионни фондове, Закона за НСО, текстът "който на практика облекчи фармацевтичните компании от една тежест, която беше в интерес на държавния бюджет".

Кънев каза, че това не е полезно за страната и е дълбоко убеден, че не е полезно и за ГЕРБ. 

По повод изказването на Бойко Борисов, че ДПС би станала "удобна за разговор" без Пеевски, Кънев повтори, че не споделят тази позиция.

"За нас проблемът ДПС е много по-дъблок. Както казах, Пеевски, макар и доста обемист, е само върхът на айсберга", каза той.

Лидерът на ДСБ напомни, че Движението е в тежки икономически връзки и че трябва самото то много да се промени, за да се превърне в това, което "закача на ревера си" - либерална партия, която защитава малцинствата, а не мафиотска структура. 

Той напомни, че е имало и период, в който Пеевски е бил проблем на други партии, а не на ДПС. 

По повод мажоритарния вот Кънев обяви, че е харесал идеята на Лютви Местан, защото тя е идеята на ДСБ, която е залегнала в програмата им.

"Аз държа писалката на ДСБ, Борисов държи на ГЕРБ, Местан държи на ДПС – тогава всеки един от тези 240 кандидати няма да е нищо повече освен един партиен фаворит. Но без праг на преференцията и без съхранени водачи."

Относно промените във функциите на прокуратурата Кънев призна, че по радикалния начин, по който те искат в момента, няма политическа готовност.

"В предложените промени на Закона за съдебната власт има съществени, но не на конституционно ниво реформи - реформа на ВСС и административно управление на всички съдилища и изкореняване на съдебната номенклатура. По отношение на дълбоката реформа на прокуратурата за момента само РБ я иска и тя не е част от правителствена програма.

Дълбоката реформа на прокуратурата ще стане, когато нашите позиции бъдат приети от широк кръг политически партии или широк кръг избиратели, което да промени нашата тежест в парламента. И аз вярвам, че ще станат и двете", каза Кънев.