Иля Владимирович Пономарьов е роден през 1975 г. Той е депутат в руската Дума от опозиционната партия "Справедлива Русия". На 20 март 2014 г. Пономарьов единствен от 450 членове на Думата гласува против резолюцията, подкрепяща анексирането на Крим от страна на Русия. Ден по-рано всички 170 членове на Съвета на федерацията гласуваха единодушно за присъединяването на полуострова.

- Иля Владимирович, бихте ли обяснили на българските читатели защо гласувахте против анексирането на Крим?

- Защото съм против войната. Аз смятам, че решение, прието в такава форма, означава с много висока степен на вероятност война между два братски народа - руския и украинския. Нещо, което е напълно недопустимо.

- И нима само Вие мислите така от 450 депутати?

- Само аз изразих такава позиция. Но това не е чудно. Огромна част от руснаците се намират в момента в невероятен патриотичен подем. Много от тях искат да видят Крим в състава на Русия, това е много популярна гледна точка тук. Много хора споделят тази позиция и не са готови да мислят за последиците от това, което ще се случи.

- Какви последици предвиждате?

- Вече казах, че това означава война. Но ще има и тежки икономически последици. Русия ще изпадне в международна изолация, което рязко ще намали чуждестранните инвестиции. Никой не иска да влага парите си в страна агресор, а ние сме именно такава държава в очите на света. Тази година вече е тежка за Русия. За първото тримесечие от страната навън са изтекли 70 милиарда рубли (1,4 милиарда евро - бел. авт.).

- След отказа ви да подкрепите анексирането на Крим нападнаха ли ви депутати за това?

- Много от тях ме критикуваха. А цяла една фракция - тази на Либералнодемократическата партия на Владимир Жириновски, поиска да бъда лишен от депутатския ми мандат. Мотивът им е "неправилно гласуване" от моя страна.

- Нима за това може да бъде наказан човек?

- По закон не би трябвало. Все пак като депутат имам право да гласувам както си искам. Могат да приемат някакъв закон, който да улеснява отзоваването на депутатите по партийна линия. Аз например съм безпартиен, но в Думата съм от фракцията на социалдемократите от "Справедлива Русия".

- Разбрахме, че Вие сте единственият депутат, гласувал против анексирането на Крим. Имаше ли поне някой въздържал се?

- Не, нито един. От 450 депутати в Думата в гласуването участваха 446. Трима изобщо не се явиха в залата. Това са Дмитрий Гудков, Сергей Петров и Валерий Зубов. Те не подкрепят анексирането на Крим, но смятат за некоректно да гласуват срещу него в парламента. Мотивът им е, че повечето жители на Русия все пак подкрепят решението за присъединяване на Крим.

- А Вие самият сигурен ли сте, че повечето руснаци наистина подкрепят това?

- Напълно. Според почти всички допитвания 90 на сто от руснаците са за анексирането на Крим.

- По официални данни толкова някога са подкрепяли и Сталин...

- Не само са го подкрепяли, но и днес го подкрепят. Обзалагам се, че ако днес стане чудо и Сталин възкръсне, ще спечели над 50 на сто на президентски избори.

- Според Вас и в Северна Корея ли също толкова проценти подкрепят Ким Чен Ун, а в миналото баща му Ким Чен Ир и дядо му Ким Ир Сен?

- Абсолютно съм сигурен в това. Хората грешат, но смятат така и съвсем искрено подкрепят диктаторите. Това са тоталитарни общества. Точно по същия начин някога германците масово подкрепяха Хитлер. Да не си затваряме очите пред този факт.

- Добре, защо според Вас толкова много руснаци подкрепят присъединяването на Крим? Заради режима или защото така смятат?

- Така смятат. Обективно Крим е руска земя, винаги е била такава. По някакво недоразумение полуостровът се е оказал в състава на Украйна. Но това се е случило през 1954 г., когато Русия и Украйна са били в една държава. Лесно е било да се предаде Крим на Украйна, защото и токът, и питейната вода за полуострова са идвали през територията на Украйна. Но тогава никой не е могъл да си представи, че СССР ще се разпадне.

- Но Елзас и Лотарингия също са били някога в друга държава, в Германия. А днес са във Франция, но няма проблем между двете страни за това. Не може ли така да стане и с Крим?

- Като политик с леви възгледи и интернационалист подкрепям точно това - свят без граници. Подкрепям единен съюз между братските народи - руския, украинския, беларуския, може би на още някои народи като българския. Без никой да дели територията на този съюз. Но днес политическата ситуация е съвсем друга.

- Подкрепяте ли желанието на Украйна да влезе в ЕС?

- Разбира се, но на този етап това за нея е неизгодно. Дори смятам, че ЕС допусна огромна грешка, като започна да навива украинците за евроинтеграция. Неведнъж съм разговарял с европейски политици и съм ги предупреждавал още преди време, че това един ден неминуемо ще доведе до конфликт. На Украйна не й е изгодно да се отклонява от Митническия съюз. Украинците разбират това и те подкрепят предимно политическо асоцииране с ЕС. Те искат европейска правна система и безвизови пътувания, но икономически са за Митническия съюз поне докато доходите им не се изравнят с тези в Западна Европа.

- Но сигурно Ви е известно, че не се допуска едновременно членство и в ЕС, и в Митническия съюз...

- Съвсем естествено. Иначе ще има контрабанда от едната икономическа организация в другата.

- Да разбирам ли, че подкрепяте Митническия съюз?

- Разбира се. Той е изгоден за нашите народи.

- И за българския ли?

- Е, това вие би трябвало да си го знаете по-добре.