Европейската комисия съобщи днес, че завежда дело срещу България и Белгия в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозен риск за общественото здраве.

Лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора от пътнотранспортните произшествия, събощи Комисията, позовавайки се на научни изследвания.

Фините прахови частици, с диаметър по малък от 10 микрона (ФПЧ10), идват от транспорта, промишлеността и битовото отопление, и причиняват дихателни проблеми и рак на белия дроб.

Европейско законодателство от 2005 година поставя пределно допустими стойности за фините прахови частици. В случай на превишаването им държавите членки приемат планове за качеството на въздуха с действия, целящи периодът на превишение на стойностите да е възможно най-кратък. 

"В България, въпреки че бяха предприети редица мерки и от 2011 г. насам в повечето пунктове за мониторинг са регистрирани известни намаления на емисиите на ФПЧ10, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности за ФПЧ10 във всички 6 зони и агломерации с изключение на Варна", се казва в съобщение на Комисията.

Тя изпрати на българските власти последно предупреждение, че ще заведе дело,  през юли 2014 г. Такова предупреждени днес получи Швеция.

В момента текат 16 процедури за нарушение във връзка с фините прахови частици — срещу Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Чешката република и Швеция.