Оперната прима Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с наградата „Св. Св. Кирил и Методий“ за цялостен принос в областта на културата. Отличието е традиционният приз на фестивала „Салон на изкуствата“, организиран ежегодно от НДК. Тази година е неговото юбилейно, ХХ издание. Кабаиванска ще получи приза на официална церемония през септември.

Райна Кабаиванска е сред най-значимите сопранови гласове в света на операта от втората половина на ХХ век. Тя е участвала в грандиозни спектакли на почти всяка от най-големите музикални сцени – сред тях „Ла Скала“ в Милано, „Метрополитън“ в Ню Йорк, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги Хол.

Наградата на „Салон на изкуствата“ се присъжда за изключителни постижения в областта на изкуствата, за цялостно творчество, за съществен личен и обществен принос към българската духовност и култура.

Номинираните за приза трябва да имат дългогодишно и трайно присъствие в НДК чрез своите произведения и творческа дейност, чрез репертоара и различни публични прояви в областта на културата.

Лауреатът получава статуетка, дело на Красимир Трендафилов, както и специален диплом. На творбата на скулптора (на малката снимка) са изобразени светите братя, чиято фигура израства от създадената от тях азбука.

„Благодаря Ви за честта да получа годишната награда „Св. Св. Кирил и Методий“. Жестът Ви ме развълнува дълбоко – пише в писмо до директора на НДК Мирослав Боршош самата Кабаиванска. – Приемам го и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици. Това е и причината всеки път да се връщам в България, щастлива за майсторските класове, които водя през всичките тези 15 години в Нов български университет.“

Сред носителите на наградата през годините са академиците Антон Дончев и Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Валери Петров, Йордан Радичков, Стефан Цанев, Богомил Райнов, Леда Милева, Йълдъз Ибрахимова, „Щурците“ и др.

"Площад Славейков"