"Готви се мащабно съкращаване на военните съдилища и прокуратура". Датата е 8 април т.г., а под това заглавие "Медиапул" публикува данни от комисията по натовареността към Висшия съдебен съвет. От изнесеното става ясно, че измерването на постъпленията на делата е показало, че трябва да остане само един военно-окръжен съд и една прокуратура към него.

До миналата година военните съдилища и прокуратури са били цели 5, а след закриването на тези във Варна и Плевен остават само 3 - в София, Пловдив и Сливен.

Председателят на комисията по натовареността Калин Калпакчиев (който е смятан за един от бунтарите във ВСС, б.р.) отбелязва, че има драстично намаление на броя на делата във военните магистратури. Най-голямо е в Пловдив. През 2013 г. там са били образувани 817 дела, докато през 2014 г. те са едва 181. Една от причините е намаленият брой на субектите, които са подсъдни на военните съдилища, както и съкращенията в армията.

Ето какво показа и справка на Клуб Z във въпросния доклад на комисията, обилно подплатен с числа и таблици. За 2013 г. пловдивската военно-окръжна прокуратура е внесла в съда 311 акта, а за цялата 2014 - 58. Отделен въпрос е, че Софийската е работила цяла година, за да внесе "цели" 31 акта...

Ако преди 2 години пловдивските военни прокурори са участвали в 402 съдебни заседания за 365-те дни на 2014 г. са се явили 92 пъти. 

 

И като се заредиха едни успехи... 

На сайта на прокуратурата изведнъж започват да се появяват чести информации за успехите на военните обвинители. 

На 25 май ВОП-Сливен информира, че е разбила варненска банда за кражби на коли с двама военни участници.

На 08 май ВОП-София привлече като обвиняем подп. Владимир Мильовски – експерт в командване на сухопътните войски за корупционно престъпление - злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговско дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути.

На 4 май изрично бе съобщено, че военен прокурор води разследването за катастрофа от предния ден, при която загина редник на пътя между Първомай и Пловдив.  

Специализираното звено за корупционни престъпления (макар да не е към военните) дори образува проверка заради интервю на военния министър Николай Ненчев, че му е предлаган подкуп. 

На 24 април бе привлечен като обвиняем Адалберт Кръстев – прокурор от военноокръжна прокуратура - София, заради водено срещу него разследване за извършено документно престъпление. Става въпрос за фалшиво медицинско.

Така назад във времето стигаме до обвинението срещу ген. Димитър Шивиков, че е използвал 4-ма военни да му работят на апартамента. То е от 20 април. Помните датата на доклада на ВСС и публикациите, нали?

Освен привличането като обвиняем на 5 март на ген. Стоян Тонев (има си хас!) кратка разходка назад във времето преди 8 април ни отведе поне до ноември, откогато няма нито едно подобно съобщение. По-назад не проверихме...

Датата е 3 юни - ВСС решава, че ще "тупа топката", т. е. ще удължи още с една година наблюдението и съответно - решението дали да се закриват военни съдилища и прокуратури.  След това няма прессъобщения за нови успехи...

Датата е 11 юни - площада на Карлово.

"Аз не съм престъпник, аз не бягам от отговорност. Сгреших, защото и аз съм човек като всеки един от вас. Символично падам на колене пред вас, за да изпрося от вас и от Бог прошка."

Думите са на ген. Димитър Шивиков, който се разплаква при вида на множеството, което е дошло да го подкрепи и изпрати, след като мигновено подаде оставка.

Ген. Шивиков с част от карловци, които го подкрепиха.

"Факт е, че 4-ма военнослужещи от поделението ми помогнаха по тяхна воля. Не е по никакъв начин по мое нареждане - тези, които ме познават, знаят, че никога няма да направя така. И това го декларирам най-отговорно пред вас", каза по-късно пред бТВ генералът, който заради образуваното дело на практика няма да стане представител на България във военното командване на НАТО в Монс.

2927 - толкова са до днес хората, които участват във фейсбук групата "В подкрепа на генерал Шивиков".

Датата е 17 юни, заседание на МС.

"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Извинявам се, но не мога да не го коментирам – че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция... Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща... Бригадата реве. Две мисии в Афганистан...

 ... Да съсипем кариерата на такъв офицер!? Като те моля (към министър ненчев, б.р.), разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата, без да ти докладва", ядосва се Бойко Борисов.

На това военният министър допълва, че за година са осъдени само 6 военни.

Прокуратурата реагира остро, че първо сигналът не е анонимен, а е от Военна полиция и във второ съобщение - че осъдените военни за година са 98, а не 6.

"Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система", включва се и правосъдният министър на споменатото заседание на кабинета.

Досега "романът" свърша дотук, че Сотир Цацаров днес отбеляза, че си чака романа да го прочете, министър Христо Иванов обеща, че може и да го напише някой ден и... иначе безспорно вярната констатация на обвинител № 1:

"Не Министерският съвет е мястото, откъдето се раздават присъди за военното правораздаване" и че "... и достойните офицери плащат за ремонта си".