ДПС предлага 100% мажоритарен вот, но продължава твърдо да стои зад пропорционалната система, призна лидерът на Движението Лютви Местан в сутрешния блок на Нова телевизия тази сутрин.

"Ние наблюдаваме една ситуация на парадоксално обръщане на позициите. Има много силни рационални аргументи в полза на съхраняването на 100% пропорционална избирателна система в България. Аргументите, свързани с мажоритарния вот, са по-скоро нерационални, защото са свързани с свръхочаквания от този мажоритарен вот. Образно казано, изглежда българските граждани усетиха, че са изчерпани ресурсите на персоните-месии, и сега някой им подхвърля идеята не за една персона-месия, а за 80," каза той.

Местан подчерта, че според световния опит има качествени и мажоритарни, и пропорционални системи, и ключово при тях е качеството на политиците и партиите.

"Но това наше предложение не може да се обяви просто като блъф, защото при определени условия това предложение наистина ще се окаже крайно сериозно, и аз ще обясня кога. Мажоритарният вот ще заличи малките партии, ще ни представи практически пред двупартиен парламент.Това го доказаха анализите и тезите на проф. Михаил Константинов," обясни той и добави, че според ДПС опонентите им имат място в парламента.

Според него, основните радетели на мажоритарния вот се заиграват популистки с темата

"Единственият аргумент за мажоритарния вот е нерационален - такива били очакванията на българските граждани. И ако такива са очакванията, нека се съобразим с тях - не с 1/3, не с 1/2, а със 100% мажоритарен вот."

Какво би се случило при мажоритарен вот?

"Българските граждани трябва да преценят дали това е беля, дали това е на добро или е на лошо."

Местан представи традиционна картина, при която първата полическа сила спечели 40%. При мажоритарната система тя ще има 96 мандата, което означава коалиционно управление. При смесена система обаче, ако 160 бъдат избрани по пропорционалната система, а 80 по мажоритарна в едномандатни райони, първата политическа сила взима само 64 от пропорционалните места, но поне 70 мандата от 80 едномандатни района, до общо 134 депутатски места - което означава еднопартийно управление.

"Някой предлага изменения в избирателната система, за да ликвидира коалициоността, и да установи, ако не вовеки веков, поне за следващите 15-20 години еднопартийни управления, които в български условия крият риска да се изродят и в авторитарни системи. Това не е прогноза. Ако изборите са утре, това вече се е случило," заяви Местан.

Той даде пример с Гърция, където първата политическа сила може да си формира самостоятелно правителство с 36-37% резултат.

"Ако тези аргументи не бъдат чути, готов съм на разговори и с ГЕРБ, и с БСП, и, няма да ви учудя, с Реформаторския блок," добави той.(Два часа по-късно лидерът на ДПС закъсня за Централния съвет на ДПС, а Филиз Хюсменова обяви в залата, че той е на преговори с Реформаторския блок).

Местан отново изтъкна тезата си, че референдумите не трябва да бъдат по експертни, а по ценностни теми. И подчерта, че макар електронното гласуване да е единственият от трите въпроса, които ДПС подкрепя, той също е експертен, тъй като трябва експерти да оценят дали е възможно да се запази тайната на вота. Игнорира въпроса защо други държави, като например Естония, могат да го направят, а пред България проблемът е отворен.

Водещата Ани Цолова го обвини, че подценява българите, като даде пример с референдума в Швейцария, която пита гражданите си дали искат намаляване на данъците. Местан отбеляза, че България е млада демокрация, и подчерта, че идеята да приемем западни системи и принципи не гарантира достигане на тяхното ниво на живот.

"Въпросът е в манталитета," каза лидерът на ДПС

Той коментира и предложението на ДПС за експерт във времената парламентарна комисия за конституционните промени в лицето на бившия служебен премиер Георги Близнашки.

"Всяка парламентарна група има право да предложи експерти, не превръщайте г-н Близнашки в жертва на анти-ДПС настроението. ДПС е достатъчно зряла партия, която беше искрена в критиките на г-н Близнашки," отбеляза Местан.

Водещата цитира критиката на ДПС към Близнашки, че е най-слабият премиер и че има "претенции за конституционалист". Местан обаче отрече да е критикувал качествата на Близнашки като учен, като обясни, че има разлика в критиката им към него като премиер и като конституционален експерт.

Цолова цитира и друго експертно мнение на Близнашки, че Пеевски не може да се върне като депутат след като беше шеф на ДАНС. Местан отбеляза, че едно мнение на експерт, което не е уважено от институцията, не го прави по-малко експерт.

Лидерът на ДПС коментира и мястото на Пеевски като депутат на ДС:

"Знаете ли как се става народен прдеставител в ДПС? Необходимо е да се срещнат три обстоятелства. Първо, партийнити структури да ви припознаят, за да бъдете номиниран, второ, избирателите да ви делегират доверие, и трето, да имате своя силна мотивация. Предстоят парламентарни избори. Дали ще бъдат редовни или по-скоро предсрочни, ако тези три обстоятелства са налице, ако не се срещнат тези три обстоятелства, това е съвсем друга линия на развитието на Делян Пеевски", обясни ясно и разбираемо Местан.