Международният икономически форум в Санкт Петербург е най-голямото бизнес събитие в Русия. Макар и да не е директно организирано от Кремъл, то е припознато като значимо и група от участниците имат честта да се срещнат лично с президента Владимир Путин. Неговото обръщение стои и най-отгоре на сайта на форума. Да, но...

Още с откриването на форума бизнес-елитът на Русия изненада неприятно Путин – оказа се, че повечето участници не вярват в неговото управление и че очакват популярността му да започне да спада.

Защо е важно какво се случва в Петербург

Днес е вторият ден, в който представители на най-големите банки, добивни компании, строителни организации и чуждестранни фирми, които работят в Русия, обсъждат в Санкт Петербург как страната може да преодолее икономическите трудности и да стане по-привлекателна за търговия и инвестиции. Само таксата за присъствие в залата достига 8 хиляди долара, а сред гостите тази година са бившите премиери на Великобритания и Италия Тони Блеър и Романо Проди. Но още преди да задълбаят по темите за курса на рублата, отражението върху цялата икономика и развитието в ситуация на международна изолация, бизнесмените бяха попитани дали вярват, че реформите, които държавното управление на Русия анонсира, ще бъдат успешни.

На сцената е Герман Греф – директор на „Сбербанк“, не само най-голямата банка на Русия, но и притежавана в по-голямата си част от правителството в Москва. Банката е и генерален спонсор на форума. И г-н Греф задава на всички в залата един прост въпрос:

„Вярвате ли, че реформа в държавното управление на Русия може да бъде успешна?“

Участниците имат в ръцете си апаратчета за гласуване, по подобие на тези в българския парламент. След една минута на огромен екран се появяват резултатите:

Ще бъде успешна, ако се следва плана – 14,3 %

Ще бъде успешна, но ще отнеме дълги години – 20,5 %

Няма да бъде успешна. Искаме да най-доброто, а се получава както винаги – 17,0 %

Няма да има реформи – не достига политическа воля – 48,2 %

В този момент в залата избухва смях, а задалият въпроса Герман Греф бърза да направи уговорка, че все пак той лично бил гласувал за първия отговор и вярвал, че нищо не пречи на Русия да постигне успехите на други държави.

Днес Герман Греф каза пред журналисти, че Русия ще продължи да страда от поевтиняването на рублата още поне една година. А бившият финансов вицепремиер Алексей Кудрин направо намекна, че Путин има нужда да използва сегашното си високо одобрение, за да поднови мандата си и да започне реформите. В противен случай посоката е надолу.

Ако погледнете на ситуацията от гледна точка на растежа, ние се намираме в окото на бурята“, каза Кудрин.

И добави, че най-лошото предстои. Тогава той попита участниците „защо не изтеглим президентските избори напред, за да е по-лесно един нов мандат да извърши необходимите реформи.

Владимир Путин бе избран за 6-годишен мандат през 2012 година и има право на още един през 2018.