България остава най-нестабилната държава в Европейския съюз. Тя заема 130 място от 178 държави в индекса за нестабилните държави (Fragile Index) на Фонда за мир и сп. "Форин полиси". Индексът, който съществува от 2006 г. и преди беше известен като индекс на провалените държави в новия си вариант е  наречен индекс на крехките, чупливите държави (в по-буквален превод), слабите, разпадащите се държави - в някакъв по-широк. Като цяло той измерва нестабилността в страните по света като събира за годината - в случая за 2014 г. данни от три независими източника по 12 основни политически, социални и икономически индикатора (плюс още 100 допълнителни характеристики). Последната позиция - 178-ото място - е най-престижна. Без особена изненада тя принадлежи на скандинавска държава - в случая това е Финландия. тя е отделена в отделна подкатегория като възможна най-стабилната държава в света със 17,8 точки. №1 е Южен Судан със 114,5 точки.

България е в компанията на Румъния, Гърция и Хърватска от членките на ЕС, но с малко по-лоши показатели от тях. В групата ни са още Монголия (до която особено се приближаваме като краен брой точки), Панама, Тринидад и Тобаго, Антигуа и Бартуда (в тази държава вече имаме почетен консул), Кувейт, Черна гора, Оман, Бахамите. Въобще нашата група (с някои изключения) е като интересен микс от балкански страни и екзотични островни държави, бивши колонии.     

Топ 10 на най-западналите държави също не е особено изненадващ:

Южен Судан

Сомалия

ЦАР

Судан

Демократична република Конго

Чад

Йемен

Афганистан

Сирия

Гвинея

 

На другия полюс освен безспорният отличник Финландия са близките й Швеция, Норвегия и Дания. Следват Люксембург, Швейцария, Нова Зеландия, исалндия, Австралия, Ирландия, Канада, Австрия, Холандия, Германия и Португалия.

България има леко влошаване спрямо миналата година, когато е заемала 133 място с 54,4 точки. Групата и позициите в сравнителен план обаче не са се променили. Около 130 място страната ни се движи през последните години. Утешителната новина - слабо утешителна - е, че от 2006 г. досега има леко подобрение в представянето на държавата ни.

Движение нагоре

През 2014 г. най-голямо подобрение на показателите си имат три държави - Куба, Грузия и Португалия, отчита индексът. Размразяването на Куба, отварянето й към външния свят, стоплянето на отношенията със САЩ се оразяват и на доброто представяне на островната държава. В Грузия се отчита много по-голямата прозрачност и повечето икономически възможности, които предлага страната. Прогресът на Португалия се дължи на икономическата стабилизация основно.

Войната се оказва пагубно на стабилността. Така Украйна, Либия и Сирия са трите страни, чиито показатели са се влошили най-рязко. Веднага след тях идва Русия.