Ромите от гетото в Гърмен поискаха да се помирят с протестиращите срещу тях българи, като им поставиха ултиматум, предаде "Пирин нюз".

"Определяме им среща, да дойдат и да седнем на една маса и да се помирим. Ако не дойдат до 12 часа в понеделник, то ще считаме, че тези протести са политически и платени", каза  Юлиян Герасимов на пресконференция днес.

Той обясни, че и ромите си сформирали инициативен комитет. В него членуват четирима души, представители на ромски фамилии.  

Герасимов обяви, че циганите нямат никакво намерение да си бутат къщите. Ако дойдат багерите, то ще пуснем децата срещу тях, ако и това не стане, ще съдим България в Страсбург - ние имаме право да живеем някъде, къде да бъде това. Искаме си домовете, каза ромският водач.

 "Ние искаме да се помирим с българите и да си живеем като преди", казаха представителите на махалата.

"Ромите се уплашиха като видяха чиновниците да им лепят заповедите за събаряне. И някой ги е подучил да ни канят на среща, но това няма да стане. И откъде накъде те ще ни дават ултиматум, това е абсурдно. Наглост е и това, че  говорят, че протестът ни бил платен или политически. Няма такова нещо, ние ще сме тук, докато законът влезе в действие."

"Те смятат,  че ако се помирим, то всичко ще продължи по старому, ще спре процедурата за бутане на къщите и след някой ден пак ще тръгнат да крадат. Това няма да стане", заявили пред "Пирин нюз" от инициативният комитет на протестиращите в гоцеделчевската община.

Гърменци напомнят, че отброяват дните до поредния техен ултиматум - 18 юли, който са дали на държавните институции да изпълнят закона и да разрушат незаконните ромски постройки. Според процедурите това би трябвало да се случи на 29 юни, ако бъде избрана фирма - изпълнител.

Напрежението в Гърмен избухна, след като на 23 май роми и българи се биха жестоко заради силна музика.