СИМОНА РУСЕВА

“Гърция е център на стабилност в региона. Сега времената са бурни, но ние живеем на море и не се боим от бури. Ние сме народ от мореплаватели и не ни е страх да излизаме в открито море. Със сигурност ще намерим сигурно пристанище.”

Това заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той говори на 19-ия международен икономически форум в Санкт Петербург, смятан за руски отговор на Световния икономически форум в Давос.

Ципрас отрече сегашната еврокриза да е проблем на Гърция. В действителност ставало въпрос за европейски проблем.

За гръцкия премиер Русия била велика страна и “един от нашите най-важни партньори”. Той призова към преразглеждане на санкциите спрямо Русия, наложени заради кризата в Украйна.

“Трябва да се пресече сатанинския кръг на санкциите”, изрече Ципрас. Европа не трябва да се мисли за пъпа на света, добави той.

Очаква се привечер среща на четири очи между Владимир Путин и Алексис Ципрас. На нея се очаква да се обсъди меморандум за сътрудничество, който ще бъде готов през ноември. Гръцкият премиер оповести, че ще се отвори нова страница в отношенията Атина-Москва: “Днес ние стартираме нова ера в гръцко-руските отношения”.

Според гръцки медии, цитиращи правителствен източник в Атина, Москва била готова да изплати незабавно на Гърция 5 милиарда евро като аванс за бъдещо транзитиране на газ.

Както съобщихме, тази заран в Санкт Петербург енергийните министри на Русия и Гърция Александър Новак и Панагиотис Лафазанис подписаха меморандум за строеж на продължението на “Турски поток” до Гърция срещу 2 милиарда евро. Тази част от тръбата трябва да е готова през 2019 г.. Целта е да се заобиколи Украйна при транзитирането на руски газ до Западна Европа.