Близнашки може да е бил най-слабият служебен премиер на страната, но това не пречи да бъде един специалистите по Конституцията на България – едното да го разграничим от другото. Така коментира пред бТВ депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ назначението на бившия министър-председател като експерт на ДПС.

Самият Карадайъ през последните дни бе замесен в друг парламентарен скандал, след като стана ясно, че през 2003 година си е купил апартамент от 100 квадратни метра в София срещу занижени цени и срещу компенсаторки.

"Един специалист на тема конституционно право задължително трябва да бъде добър премиер? Напротив, не само премиерът, целият кабинет беше слаб. Да не ги персонализирам, но определени персони хептен се изложиха", отбеляза Карадайъ.

На въпрос на водещата Жени Марчева дали Орешарски е бил по-добър от Станишев, Карадайъ направи завой около конкретиката заявявайки:

"Искам поне 2, поне 3 часа, ще си взема достъпа до статистическите данни и ще сравняваме. Сравняваме Станишев, Борисов, Орешарски, ако трябва – Близнашки, след това Борисов-2 – само на база показатели от статистическия институт".

Депутатът от ДПС иронизира колегите си от парламента Методи Андреев (ГЕРБ) и Валентин Касабов (Патриотичен фронт), които поискаха оставката му като член на комисията по корупция след като стана ясна суперизгодната имотна сделка на Карадайъ:

"Аз твърдя, че Валентин Касабов върти през галактиките, нормално е да го питате, да се обяснява. Методи Андреев прекосява земното кълбо директно през ядрото".

Според Карадайъ когато през 2003 г. си купил апартамента всичко било "в рамките на законите, които определят реда, начина, правоимащите и всички детайли".

Депесарят коментира и последните случаи на противопоставяне между роми и българи.

"Kои са заинтересовани – на този въпрос трябва да отговорим. Нито е само „Орландовци”, нито е само Гърмен, нито е само Катуница, нито е само Видин, нито е само Лом, нито е само Стара Загора. По модел си приличат, въпросът е каква е първопричината на проблема", заяви депутатът от ДПС.

Карадайъ обвърза това с факта, че през последните 6 месеца министри в правителството са заговорили на езика на омразата, който се леел и от парламентарната трибуна и агресивно присъствал в публичното пространство.