"Ние ромите обичаме много повече България, нямаме нищо против България. Ние сме раснали тук, живееме. Призовавам политиците да обичат България. Пееме "Мила родина", ама не е така".

Това каза пред Нова ТВ възрастен ром, който е присъствал на снощното сбиване между българи и роми в автобус 88 в София. В инцидента пострадаха две момчета - Траян и Симеон - и техният баща.

Младежите вече са изписани от болницата. Те разказаха, че са се връщали от църква и били нападнати в гръб. Били им нанесени удари с палки и боксове.

"Тръгнахме да слизаме (от автобуса), че почнаха да ни ритат. Баща ни гледаше да ни спаси, сега е в болницата", разказаха младежите.

Майката на момчетата също се включи в разговора.

"Те налитат по кварталите да бият ромите. Не можахме да ги видим кои са нападателите. Заварихме синът ми в безсъзнание, целият в кръв. Не сме пришълци, моят мъж тук е роден".

Според нея в случая не става дума за конфликт и сбиване, а за нападение, защото нейните синове не са предизвикали с нищо нападателите си.

"Те навсякъде ни налагат. Те искат да ни съборят, да ни унищожат, обаче няма да стане. Ние учим, работим".

Това каза братът на Траян и Симеон. 

Сбиването е станалото около 19.50 ч. в района на бул. "Христофор Колумб" и бул. "Димитър Списаревски", под моста за Летище София. То е продължило на една от спирките на автобус 88. Участвали са две групи мъже - българи и роми, част от които са имали бухалки.

Участниците в боя са се разбягали и в момента полицията ги издирва. Пострадалите са без опасност за живота.

Малко след нападението близки на пострадалите се събраха на протест. Жителите на квартала от ромски произход обясниха, че живеят в "Дружба" от повече от 50 години и досега не са имали абсолютно никакви проблеми с българите. Според тях нападението тази вечер е дело на крайни групировки, които според тях имат политическа цел.

Заради протеста на място бяха изпратени сили на жандармерията.