Австрийският град Грац е в траур заради гибелта на трима души, които бяха прегазени с джип в събота посред бял ден от обезумял шофьор в центъра на града. Най-младата жертва, която е 5-годишно момченце, е българче, съобщи в. "Дер Щандард".

По-късно Министерството на външните работи потвърди информацията в изявление по случая:

„По информация на полицията в гр. Грац, Австрия, сред загиналите при вчерашния трагичен инцидент е 5-годишно момче от български произход. Детето е с австрийско гражданство. Майка му е австрийка, а баща му – българин“.

Днес бе извършена църковна служба в памет на загиналите в присъствието на двама католически епископи, православен свещеник и стотици граждани.

34 души бяха ранени, а шестима от тях от тях са в тежко състояние. Извършителят е 26-годишен мъж от босненски произход. Той е имал психическо разстройство. Полицията в Грац изключи всякакви политически или религиозни мотиви за нападението.

Първоначално автомобилът се движел по улиците на пешеходната зона с около 100-150 км/ч. Първо е блъснал велосипедист, после помел група пешеходци, а накрая слязъл от колата си и се нахвърлил с нож срещу минувачите.