Премиерът Бойко Борисов избра за пример бирата, за да покаже резултатите от борбата на правителството със сивата икономика и контрабандата на кръглата маса "За икономика на светло", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"С 30% януари ни се вдигна количеството на изпита бира в България и куп такива неща. Това са приходи, през които си позволихме да дадем пари на пенсионерите, да довършим магистралите, на общините да си довършат проектите. Тези пари директно развращават системата", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът цитира данни на финансовото министерство, според които заради затегнатите мерки срещу контрабандата и данъчните измами, приходите в хазната са се увеличили с 10,8% от началото на годината - близо 2 млрд. лева.

"Нашата задача е да свалим сивата икономика на 1/3 от това, което е в момента", декларира Бойко Борисов.

"Корупцията и контрабандата са едно и също, няма по-лесни пари от тези, които влизат в контрабандата, защото са 100% черни. Там са най-лесните пари. Над 1,109 млрд. лева миналата година са отишли при контрабандистите. Тези хора работят срещу нас", коментира премиерът.