Еврозоната да има свой бюджет, финансово министерство и схема за гарантиране на банковите влогове, предвижда план, който лидерите на основните европейски институции обявиха днес.

Документът посочва три етапа за създаване на по дълбоко интегриран икономически и валутен съюз до 2025 година. Неговите автори са "петимата председатели" - на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската централна банка Марио Драги, на Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната) Йерун Дейселблум и на Европейския парламент Мартин Шулц.

 "Нашият икономически и валутен съюз остава незавършен и аз обещах, когато поех длъжността си, да работя, за да консолидираме и да допълним безпрецедентните мерки, които ние взехме през кризата и да ги направим по-социално справедливи и демократично легитимни", заяви Юнкер. 

Еврозоната има вече свои спасителен фонд и основи на банков съюз както и фискален пакт, поставящ разрешени тавани на бюджетния дефицит и публичния дълг, които са част от националните конституции или основни закони. Те са подплатени с европейски правила за поддържане на здрави публични финанси със съответни стимули и санкции.

Това обаче са мерки, част от които на междуправителствена основа, вземани на парче в отговор на отделни развития на кризата. Те не създават единна и всеобхватна законодателна и институционална рамка за посрещане на бъдещи шокове в Еврозоната без решения ad hoc, за които тя трябва да свиква срещи на върха.

Слабост на досегашните програми за финансово оздравяване на Гърция, Ирландия, Португалия, Кипър и на банките в Испания беше, че неизбрани от подпомаганите страни органи налагаха решения за техните бюджети, икономики, пазари на труда, които са прерогатив на националните парламенти.

Петимата председатели обявяват плана си преди среща на върха на ЕС в края на седмицата, която ще го разгледа. Той обаче съвпада с друга среща на върха на Еврозоната днес заради най-слабото ѝ място, Гърция, която отново е на ръба на фалита и на евентуално напускане на общата валута.

Очаквайте подробности.