НИЯ КАРАДЖОВА

Студентите по специалности, които не са приоритетни за държавата, вече няма да получават евростипендии. Досега всички студенти от 51 висши училища имаха право на такива пари, ако успехът им е над 4.00 и не влачат изпити. На практика за тях се класираха само отличниците, но всички направления бяха равнопоставени при отпускането на парите.

С новата програма "Наука и образование за интелигентен растеж" обаче се променя философията, по която ще се дават европарите на отличниците. Европа ни задължава да ги отпускаме само за приоритетни и защитени специалности – тоест такива, в които се очаква дефицит на кадри или са стратегически важни за страната.

На първо място сред тях са инженерните науки във всичките им разновидности – от IT до машинно инженерство. Там е включена и педагогиката, тъй като очакванията са в близките 8 години около половината учители да излязат в пенсия. В списъка са и бъдещите агрономи и ветеринарни лекари, както и хуманните медици. Сред защитените специалности пък са такива, в които приемът е ограничен до 5-6 души, но са важни за държавата – например редките филологии.

Масово разпространени специалности като икономика и право обаче ще останат извън списъка. В момента у нас около 25% от студентите учат икономически науки, затова се очаква дори орязване на приема в тази област. През следващите години постепенно в 6 или 7 университета, които са на опашката по рейтинг, ще бъде спряно държавното финансиране за специалност Икономика.  

Възможно е стипендиите да бъдат увеличени от 120 на 150 лева на месец, но това тепърва ще бъде обсъждано.