След полицаите и служителите в затворите се готвят за протест заради намеренията на правосъдното министерство да направи 10% съкращения в системата.

Преди месец ведомството на Христо Иванов обяви, че започва съкращения на 700 чиновници от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и съдебната охрана. 

"Това, което е заложено като насока, е минимално да бъдат засегнати служителите, които работят на терен", заяви ресорният зам.-министър Андрей Янкулов при анонсирането на съкращенията.

По информация на бТВ днес Янкулов е подал оставка, но тя не е била приета от ръководството на МП. Надзирателите се опасяват, че дори и да не се "реже" жива сила в техните редици, то работата на съкратените ще се стовари върху техните плещи. Служител в столичния затвор коментира пред телевизията, че и сега служителите не достигат, че е честа практика да се връщат хора от почивки и отпуски, както и че нивото като цяло е занижено.

Още с анонсирането на съкращенията от министерството се изправиха пред въпроса с какви средства ще бъдат обезпечени хората. Не е ясно как са разрешили този проблем.