Точно в 20 и 30 часа довечера нека изкючим лампите за час, за да спасим изчезващите животински и растителни видове и да спрем глобалното затопляне.


Тази година в "Часът на Земята" се включват 157 страни. До момента участие в инициативата, чието начало дава международната природозащитна организация WWF през 2007 г., са потвърдили рекорден брой български общини и областни администрации - 105. В България за първи път Часът на Земята се проведе през 2009 г.

 

Часът на Земята обаче е много повече от един час на тъмно. Той е символ на това колко много може да постигне всеки от нас в името на природата, казват от WWF България. У нас организацията работи за опазването и възстановяването на реките, вековните гори, българските паркове и защитени територии, за устойчивото развитие на селските райони и за борба с климатичните промени.

 

Тази година международен посланик на инициативата е Спайдърмен, защото филмът "Невероятният Спайдърмен 2" се смята за най-екологичният блокбъстър за всички времена. По време на неговото заснемане са били спестени 193 000 бутилки, като екипът на филма е използвал само стъклени шишета. Останалите отпадъци при заснемането са били рециклирани, като по този начин е било спестено изхвърлянето на 755 тона боклук. Дори използваните при каскадите автомобили са били възстановени или дадени за рециклиране.


Тези, които имат щастието точно днес да са в Сингапур, ще може да се видят лице в лице със звездите от "Невероятния Спайдърмен 2" - Андрю Гарфийлд, Ема Стоун и Джейми Фокс. На плаваща платформа в Марина Бей те ще дадат старт на символичното изгасване на светлините в мегаполиса.