Кметът на Ботевград Георги Георгиев заяви, че неявяването му за разпит в прокуратурата се е дължало на болест, за което вече е представен болничен лист.

Пред бТВ Георгиев уточни, че е бил викан само един път в Софиийска окръжна прокуратура и че е в отпуск по болест от месец и половина.

"Направено ми е предписание какво лечение трябва да прилагам и аз го прилагам, затова не съм отишъл на първата покана", коментира кметът.

Вчера сутринта градоначалникът бе отведен принудително в Софийска градска прокуратура. Срещу него се провежда проверка за длъжностни престъпления, свързани с обществени поръчки и сключени договори за наем. Георгиев е трябвало да бъде разпитан по образувано производство след сигнал от Сметната палата.

Георгиев разказа, че на вчерашния едночасов разговор в прокуратуратурата е бил разпитван за инфраструктурни проекти - асфалтирането на общински улици и отношенията му със строителни предприемачи. Той определи сигналите срещу него като политическа атака от страна на опозицията.

Георгиев отрече в Ботевград да има практика за раздробяване на обществените поръчки на по-малки с цел заобикаляне на закона. Той призна, че е асфалтирал улица пред дома си, но заяви, че всичко било платено с лични средства. Асфалтирането на въпросната улица, която по думите на кмета е около 120-140 м., му е излязло 9 000 лв. - пари, които е успял да спести от заплатата си, която е около 2 800 лв.

Кметът отрече слуха, че дъщеря му строи хотел, но призна, че семейството се занимава със строеж на "дом за гости".

На въпрос дали ще се кандидатира за четвърти мандат, Георгиев заяви, че има предложения да бъде подкрепен от много партии. Досега той се е кандидатирал като кандидат за кмет на БСП, НДСВ и ГЕРБ.

Кметът на Ботевград е баща на Даниел Георгиев, който стана известен като депутата, който само за един ден премина от ГЕРБ към партията на Николай Бареков и обратно.