Свещеник и доцент са след селектираните на първия етап кандидати за участие в риалити шоуто за писатели "Ръкописът", който тръгва в ефира на БНТ наесен. От 200 получени романа, журито е подбрало общо 120, явили се на лично прослушване през миналия уикенд. От тях предстои да бъдат избрани и финалистите, които ще гледаме на екран от септември.

В събеседването с журито кандидатите, на възраст от 18 до 84 години, е трябвало да убедят екипа на предаването, че именно те трябва да избраните за участие във формата. Предаването "Денят започва с култура" показа в понеделник части от подготовката за прослушването и кратки разговори с някои от селектираните писатели.

Сред тях е доц. д-р Георги Бърдаров, ръководител катедра "Социално-икономическа география" на Софийския университет.

"Това е една детска мечта, която продължавам да реализирам в живота си, тя върви с всичко, което правя," каза Бърдаров. "Реших да участвам трудно, имах своите съмнения и колебания, до последно не подадох всичките неща, но се радвам, че съм тук."

Романът на доцента е свързан с научната му работа – етно-религиозните конфликти. Той разказва за босненската война и разпадането на Югославия през призмата на любовна история –между мюсюлманка и християнин.

"Една любовна история, която силно ме впечатли още като преподавател," разказа доц. Бърдаров. "Ходих до Сараево, проучих на място нещата, говорих с хората, които са били част от тази история. Така се роди въобще идеята, като дълг към тези хора, загинали в този конфликт.“

Сред участниците има и свещеник – отец Николай Петков, който е написал книга "за хора, които не знаят нито в кой век живеят, нито кой език им е родният и който в много лесните неща се оправят невероятно трудно, но пък в трудните се движат леко и приятно".

"Всъщност литературата, църквата и мистиката винаги са били свързани. Да не забравяме, че мистиката е преди всичко поезия. Така че нормално е,“ отвръща той на въпрос защо свещеник участва в риалити за писатели.

Романът на отец Николай разказва за "една излишно умна жена", влюбена в двама мъже – единият психиатър, а другият свещеник.

"Когато е с единия, говори за втория, когато е с втория, говори за първия. Така любовният триъгълник става четириъгълник, петоъгълник, шестоъгълник," разказва той.

Сред участниците е още 25-годишната журналистка Анна Пелова, която разказва, че в романа си има елементи на пътешествие. По думите ѝ още от началото, когато било анонсирано предаването, тя започнала да бъде подканвана от приятели да се включи.

"Просто нямаше начин да не се пробвам", твърди Пелова.

Сред най-младите кандидати е току-що завършилият гимназия Дилян, на 18 години.

"Когато има желание, мотивация и вдъхновение, време винаги се намира," отговаря младежът на въпрос как намира време един абитуриент да напише роман.