Държавните служители, които получават високи заплати, да плащат сами здравните си осигуровки, ще предложи здравният министър д-р Петър Москов. Той сподели новата си идея пред журналисти след форума „Здравната реформа: бизнес диагноза“, организиран днес от КРИБ.

В момента държавната хазна плаща вноските на децата, пенсионерите, студентите, работещите в съдебната система и държавните служители, като според статистиките става въпрос за приблизително 4,5 млн. души.

Според д-р Москов предложението, което ще направи здравното министерство, ще засегне само онези държавни служители, които получават повече от две минимални заплати (над 720 лева – б.р.). Идеята щяла да бъде обсъдена предварително със синдикати и работодатели.

"Смисълът на това държавата да поема здравните вноски на хора с доходи с под определен размер е, те също да участват в здравната система. Далеч не за всички държавни служители този индикатор е налице. Затова е крайно време справедливостта да бъде възстановена и държавата да осигурява по социални индикации", аргументира се здравният министър.

Той пресметна, че ако новата му идея се осъществи, само от служителите в Министерството на здравеопазването ще бъдат спестени 1,5-1,7 млн. лева. Д-р Москов планира със спестените средства да се подпомагат социално слаби хора и да се закупи апаратура за болниците.

Само преди няколко дни здравният министър призова онези, които не плащат здравните си осигуровки да спрат кафето и цигарите за три дни и така да се издължат към Националната здравно-осигурителна каса.

"Една здравна вноска на месец е 16,80 лева. По размириците гледах големи групи хора все с кафе и цигари. Ако си ги спестите за три дена, ще имате за здравни вноски", каза тогава той.